Lätis päästsid arstid pisipiiga näljasurmast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lätis toodi 17. jaanuaril Vidzeme haiglasse ühe aasta ja ühe kuu vanune tüdruk, kes oli nälginud ja alajahtunud. Meedikutel õnnestus ta elu päästa.

Haiglasse jõudes oli laps koomaseisundis, tema kehatemperatuur oli 33 kraadi, vahendab novonews ajalehte Latvijas Avīze. Arstide hinnangul oli laps alatoidetud.

«See ei olnud tavaline juhtum, pigem enneolematu, oma arstipraksises puutun ma sellise asjaga esimest korda kokku,» rääkis Vidzeme haigla lastearst Elita Smolina. Esmalt ei saanud arstid aru, mis lapsel viga on, arvasid, et ta on lihtsalt alajahtunud. Paari päeva jooksul õnnestus arstidel laps üles toibutada ning põhjaliku uurimise käigus mingeid tüsistusi ei täheldatud.

Pisipiiga 39-aastane ema selgitas, et kodus polnud kolm päeva midagi muud süüa peale kõrvitsa ja piima. Arsti sõnul võib selline dieet olla kasulik ülekaalulisele täiskasvanule, kuid väikelapsele võib saada saatuslikuks. Burtnieksi rajooni sotsiaalametniku Aleksandra Ločmele sõnul hoidsid nad naisel silma peal, kuid toimunu üllatas neid, sest naine armastab oma last ega pruugi alkoholi. Ema on vaimselt terve, kuid tal napib sotsiaalseid oskusi. Tal on väga madal enesehinnang ning ta on endasse tõmbunud. Perel on majanduslikke probleeme.

Algselt oli ametnikel plaan laps ema käest ajutiselt ära võtta, kuid pärast vestlust alaealiste asjade inspektoriga sellest kavast loobuti ning laps antakse ema hoole alla tagasi. «Agnese jaoks on laps väga oluline ja meil tekkisid kahtlused, et ta võib endaga midagi teha, kui lapsest ilma jääb,» selgitas ametnik.

Ametniku kinnitusel hakatakse ema sagedamini kontrollima. «Last ei näljutatud ju teadlikult, mul oli lausa arsti sõnu puudulikust toitumisest raske uskuda, sest laps nägi tavaline välja, ümmarguste põskedega,» rääkis Ločmele. Ka ema ise tunnistas, et laps ei saanud tervislikku toitu, vaid ainult seda, mida kodus leidus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles