Naised tunnevad valu meestest intensiivsemalt

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring väidab, et kui naine haigestub, siis tunneb ta valu mehest intensiivsemalt.
 

Uuringus osalesid erinevaid haigusi põdevad patsiendid ning naised tunnistasid suuremat valu, kui mehed, vahendas livescience.com. See uuring oli võrreldes varasematega tunduvalt laiaulatuslikum ning käsitles sugudevahelist erinevust valu tundmisel. Avastati, et need erinevused kehtivad rohkemate haiguste puhul, kui varem arvati.

Kuna valu tunnetamine on subjektiivne, ei ole teadlased siiski kindlad, kas naised kogevad suuremat valu. Tunnetust mõjutab ka inimese tuju.

Uuringu autor Linda Liu Stanfordi ülikoolist sõnas, et oluline on sugudevahelist valu tunnetamist edasi uurida, sest siiani ei ole uuringud olnud piisavalt lauaulatuslikud ja täpsed.

Uus uuring käsitles aga 11 000 patsiendi kogemusi aastatel 2007 kuni 2010. Haigetel paluti oma valu hinnata skaalal 0 (valutu) kuni 10 (kõige hullem valu, mida võib ette kujutada).

Pea iga diagnoosi puhul väitsid naised end tundvat keskmiselt 20 protsenti rohkem valu, kui mehed.

Roger B. Fillingim Florida ülikoolist, kes ei olnud uuringuga seotud, kinnitas arvamust, et naised tõepoolest tunnetavad valu tugevamini, sest uuring oli väga laiaulatuslik ning sama on viidanud varasemad väiksemad uuringud.

Naiste väiksem valulävi võib olla tingitud hormoonidest, geenidest ja füüsilisest eripärast. Tõhusamaks valuvaigistamiseks on vajalik edasine uurimine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles