Kaheksa probleemi sõprussuhetes ja lahendusi neile

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrannad.
Sõbrannad. Foto: SCANPIX

Sõprussuhete probleeme üldistada on pea sama raske, kui neile lahendusi pakkuda. Kui esialgu tundubki, et mingi situatsioon sarnaneb teistega, siis on siiski oluline, et iga sõprus on käinud oma rada ja see on seotud erinevate iseloomude, olude ja ajalooga.

Kui sõpruses tuleb esile mingi suurem probleem, siis on see üldiselt ootamatu, pettumust valmistav ja sellega on raske hakkama saada, kirjutas Huff Post. Suhtlemine on kõige aluseks, kuid sageli ei tea me, mida öelda või kuidas probleemile läheneda.

Psühholoog Irene S. Levine reastas kaheksa probleemi, millega ta sõprussuhete lappimisel kõige enam on kokku puutunud ning pakkus neile ka lahendusi.

1. Su sõbral on liiga kiire, et teha plaane. Ta ei vii lubatut täide ja talle ei saa kindel olla

Pane tähele, et ta teaks, mida teeb. Anna talle teada, et oled pettunud ning palu tal olla usaldusväärsem. Kui see probleem on järjepidev, pead ehk sellest sõbrast pisut lahti laskma, temaga harvem kohtuma ja aega veetma nendega, kellele saad kindel olla.

2. Sa ei talu oma sõbra kaaslast

Ta on sõbra partner, mitte sinu ja ta ei peagi sulle meeldima. Seda, mis kahte inimest omavahel seob, on teistel raske määrata või mõista. Kui sa ei mõista ta valikut, siis püüa sõbraga kohtuda kahekesi, ilma tema kaaslaseta.

Sa võid talle öelda, mida tunned, kuid ära ürita teda kaaslase valikul ümber veenda. Seda võid teha siis, kui partner on sõbrale ohtlik ning siis on muidugi loomulik, et oled talle toeks.

3. Su sõbranna on viljatu, kuid sa saad taas lapse

Võib juhtuda, et sinuga koos olemine teeb sõbrannale väga haiget, kuigi oled väga peenetundeline ta tunnete suhtes. Ole jätkuvalt empaatiline, ära räägi kogu aeg lastest ja rasedusest ning ära imesta, kui ta tahab sust veidi eemal olla.

4. Olite väga lähedased, kuid nüüd pole enam millestki rääkida

Teie elud on nii lahku kasvanud, et sõprus ei ole enam see, mis varem. Sõprussuhetel on omad tõusud ja mõõnad, vähesed neist kestavad igavesti. Proovi sellest rääkida, et põhjustele pihta saada. Kui olete mõlemad muutunud, siis võid siiski säilitada veidi kaugema suhte, ilma et peaks sõpruse sootuks lõpetama.

5. Tunned, et teised emad väldivad sind ja su last

Esiteks on täbar see tunne, kui sind välditakse, aga veelgi halvem võib tunduda see, kui sinu last välditakse. Proovi kellegagi grupist rääkida ja temaga eraldi sõprust hoida või proovi sõprust sobitada teiste emade grupiga.

6. Kolleeg, kellega oled lähedane, kasutab su sõprust ära, et tööl laiselda ning sina pead vastutama

Sellisel juhul ei ole muud lahendust, kui pead sõbraga rääkima, et säilitada nii sõprus kui produktiivsus tööl. Anna talle väga selgelt mõista, mis on su tööalased ootused ning mida ta peab tegema.

7. Tutvustasid oma parimat sõpra teisele sõbrale ning nad ei kaasa sind enam oma plaanidesse

See võib olla eriti valus hoop, kuid sõprade ülelöömist esineb väga sagedasti. Võib-olla nad lihtsalt klapivad omavahel väga hästi. Võid proovida neist ühega sõprust hoida, kuid kui see ei õnnestu, siis on ilmselt hea endale uus parim sõber leida.

8. Sõber on su hüljanud ilma selgitusteta ja sa vajad tagasisidet

Kui sõprussuhe on viltu läinud, on hea, kui saab probleemidest rääkida, et oleks aru saada, mis juhtus. Paraku ei ole see alati võimalik, sest sõber ei paku sellist võimalust.

Võid proovida mõne aja pärast, kui tüli on jahtunud, temaga rääkida, kuid võib ka olla, et targem on lihtsalt lahti lasta ja oma eluga edasi minna ning ise sõprus oma peas kokku võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles