Kas musitada lapsi suule või põsele?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lapsed on väiksed armsad nukukesed, siis tahaks neid kogu aeg nunnutada, kallistada ja musitada – see kõik tundub täiesti normaalne. Kuid kaua niimoodi jätkata?

See on justkui loomulik tung, mis sunnib meid väikelapsi musitama ja kallistama, kuid nende kasvades see tung alaneb. Millal on õige aeg lõpetada lastele suu peale musi andmine ja kas üldse lapsi suule musitada?

Kuigi portaali galtime.com hinnangul peaks lähenema igale lapsele individuaalselt, võib siiski tunduda äärmiselt kentsakas näha ema andmas oma teismelisele pojale suu peale musi. Kas on olemas õiget või valet aega suu peale musi tegemise lõpetamiseks ja miks mõned inimesed üldse ei suudagi oma last suu peale musitada?

Vastuseid on kindlasti mitmeid. Üheks neist on kulturilised normid, mis määravad ära musitamise piirkonna. Euroopas on laialt levinud põsele musi tegemine, kuid isegi nendes riikides tehakse lastele sageli musi suu peale.

Autori 7-aastane laps teeb vanematele suu peale musi probleemideta, kuid 11-aastane proovib sellest juba eemale hoida. Lapsed kasvavad suuremaks ning nende arvamus lapsevanemlikust nunnutamisest muutub! Pereterapeut Arlene Licata-Miller soovitab lapsi jälgida, et aru saada, kas ta sooviks suu peale musist loobuda või on see talle endiselt meeldiv.

«Lapsed võivad anda vanematele nii verbaalseid kui ka füüsilisi signaale sellest, et nad sooviksid suu peale musitamise lõpetada. Jälgi oma last ning vajadusel räägi temaga sellest. Kehakeelest saad välja lugeda seda siis, kui laps hakkab musitamist vältima või keerab põse ette. Lase neil seda teha!» ütles Licata-Miller.

Mõned riigid on aga karmima ühiskondliku hoiakuga ning väidavad, et laste musitamine on mingis mõttes seksuaalne tegevus. Siiski võib jälle väita, et lapsele oma kiindumuse välja näitamine on hoopis armastuse ja hoolivuse akt, kuid alati ei pea seda välja näitama musitamise kaudu. Soovitav on käituda vastavalt oma lapse soovidele ja eelistustele.

«Austa oma lapse tundeid ja piire. Kallistamised ning musitamised on hea viis oma kiindumuse näitamiseks,» arvas pereterapeut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles