Kurtmine kahjustab vaimset tervist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud kurdavad mitu korda päevas midagi oma pereliikmetele, sõpradele, töökaaslastele ja isegi võõrastele liftis. Enamik meist ei mõista, et see, kuidas me kaebleme, mõjutab meie vaimset tervist.

Nii palju kaebusi ja nii vähe tulemusi

Me halame päris palju, kuid ei märka, et see ei vii kuhugi, kirjutas psychologytoday.com. Sageli kurdavad inimesed üht probleemi uuesti ja uuesti, et frustratsiooni vähendada. Viga tuleb aga sellest, et liiga tihti panustatakse murest rääkimisele, kuid ei üritata seda lahendada.

Tulemuseks on see, et vajalikku muutust ei viida läbi, kuigi hingel hakkab kergem. Suurt kasu aga kurtmisest siiski pole. Isegi, kui etteheited või kaeblemine suunatakse inimesele, kes saaks midagi ära teha, ei ole see ka siis tavaliselt väga tulemuslik.

Uuringud on näidanud, et 95 protsenti inimestest ei pöördu ebakvaliteetse toote puhul poodi tagasi, sest kardetakse, et see on tüütu ja aeganõudev ning soovitut tulemust nagunii ei saavutata.

Samuti väldivad inimesed oma lähedastele etteheiteid tegemast, sest kardavad tülitsemist, mis ei vii kuhugi. Selle asemel helistatakse sõpradele ja elatakse end nende peal välja.

Võta hetk, et mõelda, kui palju sa veedad päevas aega kurtmisele. Ajavad sind närvi ilm, liiklus, elukaaslane, lapsed, sõbrad, ülemus, äsja vaadatud halb film, aeglane lift või miski muu?

Kui me tunneme, et on nii palju asju, mis meie tuju rikuvad ning me ei saa sinna midagi parata, siis tunneme end seetõttu abitu, lootusetu, kehva ja ohvrina. Ilmselgelt ei kahjusta vaimset tervist üks seesugune juhtum, kuid meil on nii palju etteheiteid, et frustratsioon akumuleerub ja hakkab mõjutama enesehinnangut ning lõpuks ka vaimset tervist.

Tulemuslik kaebus mõjub hästi

Mõtle sellele, kui viisid toote poodi tagasi ja lahendasid probleemi. Või kui ütlesid oma abikaasale, mis ta valesti tegi ning ta vabandas. Kas mäletad, kui hea tunne sind pärast valdas? Kui palju jõudu see andis?

Nii, nagu tulemuseta kurtmine rikub vaimset tervist, mõjub tulemuslik kurtmine vaimule just hästi. See tõstab enesekindlust ning parandab suhteid. Probleemid suhetes vajavad tähelepanu ning koos partneriga nendega tegelemine lähendab kaaslasi.

Tarbetu vingumine tuleks pöörata efektiivseks probleemilahenduseks. Järgmine kord, kui tahad end sõbra najal välja elada, mõtle sellele, mida tahaksid muuta. Positiivne tegutsemine tuleb kasuks ka su vaimsele tervisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles