Kas külmas treenimine põletab rohkem kaloreid?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled harjunud külma ilmaga õues trenni tegema, võib sind huvitada vana kuulujutt, et külmas treenimine põletab rohkem kaloreid. Kas see on tõsi?

Ilmselt oleneb see tõlgendamisest, kirjutas blisstree.com. Kui sul on nii külm, et lausa värised, siis see kulutab tõepoolest rohkem kaloreid. Utah’ ülikooli uuring viitas, et külmas kulutab inimese keha tavapärasest pisut rohkem kaloreid, et end soojas hoida.

Pelgalt eksisteerimisele kulub teatud määr energiat, kuid külmas peab keha veidi rohkem «tööd» tegema. Energiat kulub aga tunduvalt rohkem, kui keha hakkab külmas lausa võdisema ning keha näeb rohkem vaeva ka külma õhu töötlemise tõttu.

Seega võid tõepoolest väljas seistes rohkem kaloreid kulutada, kui sa pole soojalt riides ja sul on mõnda aega külmavärinad. Liigutama hakates oskab aga keha end väga hästi soojana hoida, seega ei nõua külm õhk sult trenni tehes rohkem energiat.

Võrreldes siseruumis treenimisega kulub tõepoolest õues pisut rohkem kaloreid, kuid seda siis, kui sul on enne füüsilist pingutust veel külm.

Külmetamine ei tee küll tasa liiga rammusat õhtusööki, kuid kehale mõjuvad alati hästi lumememme ehitamine, kelgutamine, lume rookimine, suusatamine ja uisutamine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles