Naksakamalt kartulist

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juusturohke: 
tuttavlikule ja lihtsale kartuli-
vormile annab prantsusepärase maitsejume õige juust.
Juusturohke: tuttavlikule ja lihtsale kartuli- vormile annab prantsusepärase maitsejume õige juust. Foto: Juta Raudnask ja Mari-Liis Ilover

Argirutus ununeb, et ka tavalisest maaubinast on võimalik midagi särtsakamat välja võluda. Seejuures eriliste kokandustrikkideta, selgub toidublogijate kokaraamatust.

Trükisoojas «Kulinaarsete kroonikute kokaraamatus» ehk Eesti tuntumate toidublogijate lemmikretseptide kogumikus on kõige muu isuäratava kõrval roogi, mis näitavad argist kartulit natuke majesteetlikumas valguses.

Nii et kui harjumuspärasest keedu-, püree-, prae- või ahjukartulist tüdimus, võtke sealtsamast raamatust ette näiteks Juta Raudnaski soovitatud prantsusepärane kartulivorm tartiflette – üdini lihtne, kuid mahlakas ja maitserohke.

Nagu üks kartulivorm ikka, kuid just selle õige meki annab roale kergelt pähklise-metsaseenese maitsevarjundiga Reblochoni juust, ütleb retsepti pakkuja. Kui seda Prantsuse juustu kodupoest ei leia, võib kasutada mahedamat Brie’, Camembert’i, Gruyère’i, Münsteri vm käepärast juustu.

Mari-Liis Ilover seilab seevastu pisut tuttavlikumatel radadel, pakkudes raamatus proovimiseks oma isa üht hittrooga, kartulipannkooke. Üht eredamat lapsepõlvekodu maitsemälestust on blogija ise uuendanud rohke maitserohelise lisamisega tainasse – sobib till, murulauk, roheline sibul või koriander.

Kes veel kartuliroogade ampluaad laiendada tahavad, võivad terve «kartulikotitäie» hõrke toite leida näiteks Maire Suitsu «Suurest kartuliraamatust».

Kartulipannkoogid
•    4 kartulit
•    1 muna
•    1 sl nisujahu
•    soola
•    rapsiõli
•    maitserohelist
•    hapukoort

Koori kartulid ja riivi jämedama teraga, pigista käte vahel kuivemaks. Klopi muna lahti. Sega omavahel riivitud kartul, muna ja jahu. Maitsesta soola ja pipraga, lisa hakitud maitseroheline. Prae kuumas õlis õhukesed kuldsed koogid – paar minutit kulub ühelt ja paar teiselt poolt praadimiseks. Parim lisand on hapukoor. 

Rammus vorm
Kartulivorm tartiflette

•    500 g kartuleid
•    200 g suitsupeekonit
•    1 keskmine sibul
•    100 ml 35% koort
•    240 g Reblochoni juustu või mahedamat Brie’d, Camembert’i, Gruyère’i, Münsterit vm
•    soola, pipart
Koori ja viiluta kartulid. Haki sibul ja suitsupeekon väikesteks tükkideks. Prae peekon kuival pannil veidi krõbedaks ja tõsta ootele. Hauta sibul peekonirasvas klaasjaks.

Lao ahjuvormi kiht kartuliviile, maitsesta soola ja pipraga. Puista üle poolte peekonitükkide ja sibulaga. Viiluta juust ja lao pool sellest vormi. Tee teine kiht samamoodi. Vala peale vahukoor ja kata vorm fooliumiga. Küpseta 190-kraadises ahjus 30–40 minutit. Eemalda foolium ja küpseta veel vähemalt 20 minutit, kuni kartulid on pehmed. Proovi kartulite pehmust kahvliga – küpsemisaeg sõltub ka kartulisordist.

Serveeri kohe, joo kõrvale mõnusat jahedat Rieslingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles