Kunstnikud teevad veini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaliline veinimõis: Itaalias Montalcinos asuv 12. sajandist pärinev kindlus tegutseb nüüd veinimõisana, mis toodab veini kui kunsti.
Maaliline veinimõis: Itaalias Montalcinos asuv 12. sajandist pärinev kindlus tegutseb nüüd veinimõisana, mis toodab veini kui kunsti. Foto: Kalle Müller

Tänasest hakkab veiniajakirjanik Kalle Müller tutvustama lugejatele häid veine ja inimesi, kes neid teevad. Esimesena tuleb juttu viimasel ajal maailmas tähelepanu äratanud veinidest, mis on valminud Itaalias kuulsa kunstniku Sandro Chia (66) veinimajas.

Firenzes sündinud mees, kes 1970ndatel seisis kontseptuaalse ja minimalistliku kunsti vastalisena loodud transavangardismi sünni juures, on ülimenukas maailma kuulsaimates galeriides.

Multitalendile omaselt ei piirdunud Chia aga maalimise, skulptuuri, keraamika ja poeesiaga, vaid ostis Montalcinos Val d’Orcia kohal kõrguva 12. sajandist pärineva massiivse Romitorio kindluse, korrastas kunagise kaitserajatise hooned, taastas viinapuuaiad ja andis siis veiniäri üle oma pojale Filippo Chiale (28), soovides ka veini valmistamisest kunsti teha.

Keldrisse sisustati ultramoodne, skulptuuride ja tünnidega näitusesaali meenutav 3000-ruutmeetrine veinikelder. Esimene aastakäik, Romito del Romitorio, pudeldati 1984. aastal. Viimased viis aastat maalib isa taas oma ateljees ja Filippo on veinimaja täieõiguslik direktor, tema esimesest juhiaastast pärineb maailma veinimaitsmistel kõrget tunnustust pälvinud Brunello di Montalcino 2006.

Filippo peab ühendama sillana oma isa, kes otsustab, milline peaks vein tulema, ja veinimeistri Carlo Ferrini, kes valdab kogu protsessi, tegema õige koguse veini ja hoolitsema selle eest, et see oleks parim, mida sealsest saagist teha annab.

Suuremat osa Castello Romitorio veinidest vääristavad Sandro Chia maalid ja ilmselgelt on Castello di Romitorio loominguline bottega. Pole ju vahet, kas sünnib maal, mis pannakse välja Guggenheimis, või pudel veini, mis läheb korralikku veinipoodi.

Tähtis on, et seal, kust see tuleb, valitseks hea maitse. Sel teemal arutlen ka Postimehe tänases kultuuri- ja arvamuslisas AK.
 

Tasub proovida!

Morellino di Scansano 2010,
Castello Romitorio, 13%
DOCG Morellino di Scansano
Sangiovese (ehk Morellino) 85%, Cabernet Sauvignon 15%
Vinorama veinistuudio,
Wine Garage, 12,50 eurot
Esmalt värske vasikaliha hõng. Siis sammal ja tumedad marjad. Klaasi loksutades tõuseb esile jõuline, kuid lihvitud küpsus, aroom on mahlane ja paljulubav.
Lubadused saavad täidetud. Modernne ja puuviljane argipäevavein, mille kerge hape ja siidine, peaaegu olematu tanniin püsib tasakaalus ja lõhnas kohe avanenud Sangiovesele omane metsaalune on maitseski olemas. Rohelusse on pikitud küpseid punaseid marju, ennekõike punast sõstart. Pikk järelmaitse on pisut tolmune ja toskaana veinidele iseloomulikult ürdimõrkjas. Väga paindlik vein, teadaolevalt joovad jaapanlased seda meeleldi sushi juurde, aga kodus võiks proovida veiselihaga.

Toro 2008,
Castello Romitorio, 14%
IGT Rosso Toscana
Cabernet Sauvignon,
Petit Verdot, Syrah
Vinorama veinistuudio,
Wine Garage, 17 eurot
Säravalt rubiinne, võimsalt punaste marjade järele lõhnav vein sunnib kohe mõtlema, millised võiksid olla suitsutatud mustad ploomid. Lõhnab vanilje ja rooside järele. Keelel on hape ja park­ained tasakaalus ning enne pehmet ja magusalt vürtsikat lõppu – siin teeb oma etteaste ilmselt Syrah – jõuab tabada ohtralt tumedaid kirsse, tubakat ja elegantset kohvi. Terviklik, hästi läbimõeldud vein, mis sobiks hästi ahjupraega või kergelt suitsutatud lihaga.

Rosso di Montalcino 2008,
Castello Romitorio, 14%
DOCG Rosso di MOntalcino
Sangiovese 100%
Vinorama veinistuudio,
Wine Garage, 18 eurot
Rubiinpunane, väga lõhnav ja aromaatne. Lõhnas palju kannikesi, maitses punaseid kirsse segi mustade sõstardega. Elamusi on kogu raha eest: vürtse, nahka, kirsse ja rosinaid, see, mis parasjagu esiplaanil, sõltub ilmselt maitsja isiklikest elamustest. Pikk järelmaitse on tuntavalt kriidine. Jõuline ja heas happe-tanniini tasakaalus vein annab aimu, miks Romitorio loodud 2006. aasta Brunello di Montalcino on arvatud maailma parimate punaveinide hulka. Kannatlikumal tasuks lahtikorkimisega mõni aasta oodata. Seejärel tuleks tuua poest parimad Itaalia juustud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles