Enne treeninguga alustamist tasub teha koormustest

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lubasid endale uue aasta alguses, et muudad oma elu tervislikumaks ja hakkad trennis käima? Fittest Klubi personaal- ja rühmatreeningute treener Marit Riis annab nõu, millest alustada ja kuidas enda keha säästa, nii et aastaalgune tuhin kohe üle ei läheks.

Marit Riis märkis, et spordiklubis on märgata aastas kolme perioodi, kui treeningute külastamine on tavapärasest aktiivsem. «Esimest korda algab «uus elu» pärast aastavahetust ehk jaanuaris, mil lisandub palju ka täiesti uusi treenijaid, paljudel ilmselt uue aasta lubadus silme ees,» tõdes ta.

Suviseks rannavormiks valmistumine aktiveerub treeneri sõnul märtsis-aprillis, siis kui ilmad muutuvad päikesepastelisemaks. «Sügisel on kõige aktiivsem periood oktoober-november, mil nii vanad olijad kui ka uued tulijad on end pärast suviseid puhkuseid joonele saanud,» rääkis ta.

Alusta rahulikult

Marit Riis soovitas algajatel ja ka neil, kes on pikemalt pausi pidanud, alustada rahulikult. Organism vajab treeningutega kohanemiseks aega. «Esimesel paaril nädalal piisab ühest või kahest kergemast treeningust. Seejärel võib treeningute arvu tõsta kuni kolme treeninguni nädalas,» soovitas ta.

Treener mainis, et tihti on spordiklubide treeningplaanides alustamiseks sobilikud kergemad treeningud ka eraldi välja toodud.

Selleks, et algaja kohe läbi ei põleks ja trennis jätkuvalt edasi käiks, soovitas treener alustada lihtsamatest tundidest, et organism harjuks. «Mõne aja möödudes aga soovitan kindlasti proovida ka teisi spordiklubis pakutavaid treeninguid. Leia endale treeningud, mis sulle tegelikult ka meeldivad - siis on palju lihtsam treenimise lainel püsida,» soovitas ta.

Kui treeningute nimedes orienteerumine tundub keeruline, tasub kindlasti nõu küsida klubi administraatoritelt või mõnelt treenerilt.

Marit Riisi sõnul on kõige turvalisem teha enne treeningutega alustamist koormustest ja järgida sealt saadud nõuandeid. «Kui sul otsesed terviseprobleemid puuduvad, siis piisab ka spordiklubides tehtavast koormustestist. Kui aga sul on esinenud südame- või vereringeprobleeme, siis tuleks enne treeningutega alustamist saada roheline tuli oma arstilt,» rõhutas ta.

Ideaalvorm ei saabu üleöö

Kogenud treeneri sõnul võtab vormi paranemine aega, nõuab sihikindlust ning tarka treeningute valikut. «Liiga intensiivselt alustades on üsna lihtne endale haiget teha. Kui alustad liiga intensiivselt, ei suuda su keha treeningutest taastuda: oled eelmise korra tõttu väsinud juba enne treeningut.»

Nii võib treeneri sõnul motivatsioon langeda, sest sa ei naudi enam treeningut. «Väsinud kehaga treenimine tõstab oluliselt ka vigastuste tekkimise ohtu. Äärmuslikumatel juhtudel võivad liiga intensiivse alguse tagajärgedeks olla ka väga tõsised terviseprobleemid,» kinnitas ta.

Riisi sõnul on liiga intensiivne treenimisega alustamine kõige tüüpilisemaks põhjuseks, miks kuu või paari möödudes on motivatsioon kadunud.

«Tavaliselt on nii, et mida selgemalt oled enda jaoks paika pannud treeningeesmärgi, seda lihtsam on entusiasmi säilitada - eriti siis, kui sa näed tulemusi,» kinnitas treener. Ta soovitas lasta end nõustada, sest personaalsete nõuannete järgi treenimine on kõige tulemuslikum.

Samuti soovitas Riis treeningplaani iga kahe kuu tagant kas või natukene muuta, sest sama koormusega treenides vormi areng peatub ning vaim väsib.

«Võib-olla vajad sa treeningkaaslast, kes aitaks sul motivatsiooni hoida?» pakkus treener. «Mõnele inimesele sobib koos treenimine väga hästi. Vastastikku motiveeritakse teineteist trenni minema ka hetkedel, kui lihtsam tundub teleka ette jääda.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles