Feministid ei muretse väga oma keha välimuse pärast

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik meist on ise oma keha suurimad kriitikud. Kenyoni kolledži meta-analüüs näitas, et feministid muretsevad vähem oma välimuse pärast.

Analüüs käsitles 26 uuringut keha kuvandist ja feministide identiteedist, vahendas youbeauty.com.

Feminism aitab naistel iseendaga leppida, sest nad oskavad kriitiliselt mõelda ja nad on harjunud kultuuripärastest konstrueeritud juttudest mööda vaatama.

Kes on feminist? Kuigi tõlgendusi on erinevaid, on põhiline arvamus, et feminist on see, kes märkab naiste diskrimineerimist; tunnetab grupi jagatud saatust ning soovib koos teistega töötada selle nimel, et naiste positsioon paraneks.

Selle definitsiooni järgi tähendab feminism solidaarsust. Feminist ei pea mehi vihkama, aborti pooldama või geiabielusid heaks kiitma. Samuti ei pea loobuma meigist või kontsakingadest. Kriitiline mõtlemine tähendab, et mõtled ise.

Nähes pidevalt ideaalseid nägusid ja kehasid nii reklaamides kui kuulsuste näol, tekib väga kergesti kujutlus, et see ongi normaalne, mitte harv. Meie kultuur rõhutab, et vaid kaunid inimesed on aktsepteeritavad.

Erinevad uuringud on tõestanud, et mehed ja naised, kes vaatavad rohkelt telereklaame ja pilte ajakirjades, on suurema tõenäosusega depressiivsed. Üks uuring näitas, et 82 protsenti naistest, kes vaatasid trikoos modelli pilti, tundsid end pärast halvemini.

Kuigi me kõik teame, et pildid ajakirjades on töödeldud, ei muuda see, kuidas me end tunneme. Naised ise seostavad ilu enesekindluse, õnnelikkuse ja paremate töövõimalustega.

Feminism ei lahenda siiski kehakuvandi probleeme. Kui me kritiseerime enda keha, otsime tegelikult julgustust ja tunnustust. See, mida naine oma kehast arvab, mõjutab tema tujusid ning sellest võib saada tema enesehinnangu summa kõikide probleemide puhul, mis talle olulised on. Pealegi ei pruugi kehakuvand üldse vastata reaalsusele.

Teadlik meelelaad ja enesearmastus aitab selle vastu. Et säilitada normaalne kujutlus oma kehast, tuleks jõudu ostida teistelt naistelt ja ka meestelt.

Lõpeta «paksu-jutud»

Kui sõber (või õde või ema) kurdab oma keha üle, siis ära julgusta teda takka, tehes seda sama. Naised, kes hakkavad ka ise kurtma või kuulavad kasvõi ainult teise enesehaletsust pealt, tunnevad ka ennast pärast halvemini.

Ümbritse end inimestega, kes sind tunnustavad

Ära lase teistel endale halvasti öelda ja ümbritse end inimestega, kes oskavad sind vääriliselt kohelda.

Ära võrdsusta oma välimust õnneliku suhtega

Nii mehed kui naised hindavad partnerivaliku puhul seksuaalset välimust üle. Naised eeldavad üldiselt, et meestele meeldib vaid kõhn ja suurte rindadega naine ning mehed arvavad, et naised soovivad vaid meest, kes on lihastes ja laiade õlgadega.

Naised tunnevad end eriti halvasti, kui vaatavad kasinalt riietatud meesmodelle, tõenäoliselt seetõttu, et nad tunduvad kättesaamatud. Samamoodi mõjuvad naismodellid ka meestele. Tõeline partner näeb sind «roosade prillidega».

Näe kunsti ilu

Kunstnike käe läbi on naised väga erinevates suurustes. Naudi Rubensi, Gauguini, Modigliani töid. Märkad, et nende kujutatud kaunid naised ei ole meie mõistes täiuslikud.

Jälgi end ümbritsevate naiste ilu

Ära võrdle end kadedalt teiste naistega ja ära hinda neid kriitiliselt vaid tunnista naissoo erinevusi. Vaata ujula riietusruumis teisi naisi ja mõistad isegi, et kõigil on väga erinevad kehad ja sinagi oled täiesti normaalne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles