Kahjulikud ained jõuavad rinnapiima kaudu lapseni

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaga toitmine.
Rinnaga toitmine. Foto: SCANPIX

Lastearst Reet Raukase sõnul jõuavad kõik ained, mida last imetav ema sööb või joob, suuremal või vähemal määral rinnapiima – seetõttu tuleb eriti ettevaatlik olla võimalike allergeenide, samuti kofeiini ja teiste ergutitega.
 

Ehkki enamasti kandub lapsele rinnapiima kaudu väga väike kogus ema tarbitud aineid, tuleks tohtri sõnul vältida erinevaid konservante ja värvaineid sisaldavaid toite ja jooke.

Raukas selgitas, et limonaad või muud karastusjoogid sisaldavad suhkrut, maitsetugevdajaid ja värvaineid, millest ema saab vaid tühje kaloreid, mitte vajalikke toitaineid. Beebi võib aga sellisele joogile reageerida tugevate gaasivaludega või nahalööbega. Kasulikum on juua naturaalseid mahlu, kust lisaks vedelikule saab ka vitamiine.

Ka tuleb arsti sõnul olla ettevaatlik kofeiini sisaldavate jookidega, eriti rahutu lapse puhul. «Kofeiinil on suuremate koguste korral omadus organismis kuhjuda, mis võib lapse rahutust süvendada.»

Samuti peaks last imetav ema hoiduma margariini söömisest, sest on kindlaks tehtud, et selles sisalduvad transrasvad jõuavad rinnapiima. «Imikul võivad need põhjustada rasvade ainevahetuse aeglustumist,» selgitas Raukas.

Tihti tekib imetavatel emadel magusaisu, kui pole olnud aega korralikult süüa. Arsti sõnul võib kiire energialisana kasutada ka šokolaadi, kui perekonnas ei ole allergia eelsoodumust. «Vältida tasub pika säilivusajaga komme, sest neis leidub rohkem säilitusaineid. Mõõdukal tarbimisel ja allergiata lapsel ei põhjusta šokolaad probleeme,» lisas ta.

Lastearst hoiatas, et kui imetav ema joob alkohoolseid jooke, siis rinnapiima jõuab alkohol kiiresti ning kõrgemas kontsentratsioonis, kui seda leidub ema veres.

«Kui alkoholi tarbida koos toiduga, on selle maksimaalne kontsentratsioon rinnapiimas umbes 1,5 tunni pärast, ilma toiduta ühtlustub vere ja piima alkoholi tase juba 30 kuni 60 minuti pärast,» selgitas ta.

Arsti sõnul alaneb alkoholi tase rinnapiimas paralleelselt taseme alanemisega veres ja seda ei talletata rinnas. See tähendab, et kui joomisest on piisavalt aega mööda läinud, ei ole vaja rinda tühjaks lüpsta, sest ka sealt on alkohol juba välja läinud.

«Kui imetav ema soovib näiteks õhtusöögi kõrvale juua klaasi veini, võiks toime vähendamiseks imikule kõigepealt lapse ära toita ning mõne tunni pärast võib taas rahulikult last toita,» lisas ta.

Kui vastne ema ei suuda aga suitsetamisest loobuda, siis tuleks seda teha lapsest eemal ja võimalikult vähe. Imikuga samas ruumis suitsetamine võib Raukase sõnul tõsta oluliliselt tema äkksurma riski, samas rinnapiima kaudu nikotiin last väga ei mõjuta.

Küll aga võib lapse arengut pärssida kanepi suitsetamine. «Ühes uuringus on näidatud, et kui laps sai esimesel elukuul läbi rinnapiima kanepist pärit alkaloide, oli tema motoorika areng üheaastaselt eakaaslaste omast aeglasem,» tõi arst näite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles