Proteiini piiramine toidus vähendab lihasmassi, mitte rasva

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küllastunud rasvu leidub juustus.
Küllastunud rasvu leidub juustus. Foto: SCANPIX

Inimesed, kes söövad pidevalt liiga palju, kuid sealjuures liiga vähe proteiini, kaotavad lihasmassi ning lähevad paksemaks. Proteiinidieedi puhul mängitakse lihasmassi, mitte rasvadega.

Ühendriikides koostati uuring, mille käigus eraldati eksperimendi huvides uurimiskeskusesse kolmeks kuuks 25 inimest, vahendas geniusbeauty.com. Selle aja jooksul sõid katsealused 1000 kilokalorit rohkem, kui nende keha vajas stabiilse kaalu hoidmiseks. Samal ajal sisaldas nende dieet erineval hulga proteiini.

Esimese grupi esindajad, kelle lisaportsjon koosnes 90 protsendist rasvast, kaotasid keskmiselt 700 grammi lihasmassi. Teise ja kolmanda grupi esindajad, kelle dieedis oli normaalselt või väga palju proteiini, kasvatasid lihasmassi vastavalt 2, 7 või 3, 1 kilo.

Uuringu tulemused kummutavad proteiinidieetide müüdi. On usutud, et proteiini vähendamise või suurendamise läbi dieedi võib rasva kaotada või juurde võtta. Tõde on see, et kaotatakse vaid lihasmassi, mitte rasva. See on aga eriti halb vanemate inimeste puhul.

Soovitatav päevane proteiinikogus on naistel 46 grammi ja meestel 56 grammi. See on siiski suhteline, sest mõni vajab lihasmassi säilitamiseks rohkem proteiini.

Isude kontrollimiseks ja musklite tugevdamiseks võiks inimene päevas süüa kuni 78 grammi proteiini. Proteiini leidub rohkesti valges lihas, juustus, jogurtis ja ookeani kalades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles