Mida saavad lapsevanemad teha, kui tütart kiusatakse?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märka seda, kui su tütart kiusatakse.
Märka seda, kui su tütart kiusatakse. Foto: SCANPIX

Väikeste tüdrukute elu algus on imeline. Nad on tehtud suhkrust ja jahust ja maasikavahust.
Nende märkmike kaantel on ükssarved, parimad sõbrannad tekivad sekunditega ja nende ülevoolav naer on nii nakkav.
 

Paljudele tüdrukutele on see armas maailm aga ajapiiranguga, kirjutas psychologytoday.com. Nagu üleöö muutuvad kommentaarist stiilis «Mulle meeldib su kleit» salvavateks vihjeteks «Miks sa seda kleiti kannad?»

Varem rõõmu toonud sünnipäevapeod muutuvad välistamise vahendiks, sest külaliste nimekirjast saab sotsiaalse hierarhia mõõdupuu.

Mida saavad lapsevanemad ära teha, et aidata last, kui ta peab paratamatult kokku puutuma tüdrukute kiusamisega?

Kui sinu last kiusatakse

Kõige parem on see, kui vanem teab, mida oodata ja on end kurssi viinud kiusamise meetoditega.

Agressiooni märgid

  • Tütart ei kutsuta pidudele ja külla
  • Tema kohta levivad klatš ja kuulujutud
  • Temaga ei räägita
  • Tütart ähvardatakse sõprusest keeldumisega («Ma ei ole su sõber, kui..»)
  • Moodustatakse «klubisid», kuhu teatud lapsed ei ole oodatud
  • Öeldakse midagi õelat ja selle järel fraas «Nalja tegin», et süüst pääseda
  • Läbi sotsiaalmeedia saadetakse õelaid, häbistavaid ja piinlikkust tekitavaid sõnumeid

Julgusta last oma sõpradest ja vaenlastest rääkima. Paljud tüdrukud ei taha vanematele kiusamisest rääkida, sest sotsiaalne tõrjutus on nii valus ja alandav.

Vanemad saavad oma last rääkima julgustada, kui vestlevad aeg-ajalt lühidalt sõprussuhetest. Kerged vestlused headel aegadel annavad lapsele usalduse ning hiljem on keerulisel ajal lihtsam murega vanema poole pöörduda.

Avatud küsimused julgustavad last rääkima ning näitavad talle, et oled siiralt huvitatud tema kogemustest ja vaatevinklist. Näiteks küsi «Mille üle lapsed koolis vaidlevad?» või «Milliste sõnadega lapsed teistele halvasti ütlevad?»

Ole valmis ka kuulama kõike, mida laps räägib. Isegi, kui arvad, et oled seda kõike juba kuulnud või kogenud, võid siiski üllatuda, kui julmad võivad lapsed olla ja milliseid sõnu nad kasutavad.

Kui tütar mõistab, et oled valmis kuulama ilma hukka mõistmata, siis on suurem tõenäosus, et ta on valmis ka iseendast rääkima.

Kui sinu laps kiusab

Me kõik tahaksime mõelda, et meie lapsed ei ole need, kes teisi kiusavad. Selle uskumise külge klammerdumine aga saab meile takistuseks, kui peaksime lapsega probleemist rääkima või teda keelama, kui ta teistega jõhkrutseb.

Väiksemate klasside ajal on vanematel ideaalne võimalus õpetada lastele sõprade õiget kohtlemist. Kui vanem annab mõista, et kiusamine ei ole aktsepteeritav, annab ta oma lapsele väga väärtusliku õppetunni.

Kui aga tütar hakkab kuuletuma kiusajast kambajuhile ja kellegi kohta kuulujutte levitama või teda vältima, saab lapsevanem viidata varasematele vestlustele ja meelde tuletada, et seesugune käitumine ei ole vastuvõetav.

Kui laps on kõrvaltvaataja

Vanematele võib olla väga raske oma lapsele õpetada, et ta võiks olla kangelane ja kiusatavat toetada. Paljud tüdrukud ju teavad, et kiusamine ei ole õige, kui nad seda kõrvalt näevad, kuid nad kardavad seda, mis siis juhtub, kui nad sekkuvad.

Vanemad saavad tütart toetada, et kõrvaltvaatajast saaks uhke kangelane, kui nad näitavad ette, et kiusamine ei ole mitte kunagi lubatud. Laps, kes julgeb vahele astuda, õpib vaprust ja see valmistab teda ette tõelisteks, elukestvateks sõprussuheteks.

Kas ma peaksin sekkuma?

Vanemad on sageli segaduses, kas sekkuda lapse probleemidesse või mitte. On arvamusi, et kius käib elu juurde, kuid samas tahaks lapsevanemad ju ikka oma lapsi kõige halva eest kaitsta.

Väikesed tüdrukud vajavad oskusi, et lahendada probleeme sõbrannadega ning nad vajavad selleks vanema abi. Kui vanemad annavad endale aru, mis tüdrukute kiusamine on ning annavad lapsele võimaluse sellest rääkida, siis on neil kõige parem võimalus last õpetada, et tal kujuneksid normaalsed sõprussuhted.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles