Mida madalam käivitusenergia, seda lihtsam on tegevusega pihta hakata

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab oma uues portaalis motivaator.ee, käivitusenergiast -
see on energia, mida me kulutame mingi tegevuse alustamiseks. Mida suurem on käivitusenergia hulk antud tegevuse alustamiseks, seda raskem see alustamine meie jaoks on. 

Kujuta ette, et sa soovid igal õhtul 23 minutit sörkida või kepikõndi teha. Mis sa arvad, kumb on sinu jaoks keerulisem – kas kepikõnd ise või kõndima minek? Või näiteks soovid sa kodu koristama hakata. Kumb on sinu jaoks keerulisem – kas koristamine või koristamise alustamine?

Jälgi järgmisel korral, kui sa pead midagi regulaarset (koristamine, trenn, töö) alustama, kuidas sinus võib tekkida väike vastupanu – sa tunned, justkui ei oleks sul selleks tegevuseks hetkel piisavalt energiat. Kui sa aga selle vastupanu ületad, märkad sa, et tegevus ei ole sugugi nii hull. See energiahulk, mida sa kasutad vastupanu ületamiseks, ongi käivitusenergia.

Hoia käivitusenergia tase madal

Mida madalam on teatud tegevuse alustamiseks kuluv käivitusenergia, seda lihtsam seda tegevust alustada on. Näiteks soovid sa igal õhtul tund aega lugeda. Esimestel päevadel võib see sul hästi välja kukkuda, kuid neljandal päeval võid sa vajada selleks juba väikest sisemist tõuget.

Sa oled jõudnud olukorda, kus sinu eelnev harjumus – näiteks teleka vaatamine – tõstab pead, ja uue harjumuse – raamatu lugemise – juurutamiseks vajad sa täiendavat energiat. Käivitusenergiat.

Mida madalama sa lugemise alustamiseks kulutatava käivitusenergia hulga hoiad, seda lihtsam on uut harjumust juurutada. Kui sa hoiad oma raamatuid kuskil riiulis, mis asub maja teises otsas, on käivitusenergia lugemise alustamiseks oluliselt suurem kui juhul, kui sa hoiaksid raamatut elutoas laua peal.

Esimesel juhul pead sa püsti tõusma, teise tuppa minema, riiulist raamatu võtma, tagasi teise tuppa tulema ning siis lugema hakkama. Kui palju aega selleks kulub? Võib-olla isegi kaks minutit või rohkem, eks? Kui sa aga hoiad raamatut elutoas laua peal, kulub sul selle kättevõtmiseks ainult 5 sekundit.

Ühe mehe individuaalne uuring näitas, et kui mingi tegevuse käivitusenergia on madalam kui 20 sekundit, on vastupanu lihtne murda. Kui see aga on rohkem kui 20 sekundit, leiame alati mõne põhjuse, miks mitte hetkel seda tegema hakata.

See mees läks oma katsetega koguni nii äärmustesse, et heitis eelmisel õhtul jooksuriiete ning ketsidega magama – ta tahtis küll igal hommikul jooksmas käia, aga ta ei viitsinud end kunagi riidesse panna. Sellisel viisil viis ta aga jooksma mineku käivitusenergia väga madalaks – hopsti voodist välja ja kohe sörkima – ning tal õnnestus uus jooksmise harjumus väga kergesti juurutada.

See töötab ka vastupidi

Nii, nagu 20 sekundi reegel töötab mõne uue harjumuse juurutamisel, on see sama efektiivne ka halbadest harjumustest vabanemisel. Kui palju aega sa igapäevaselt Facebookis veedad? Kui sul on töö ajal FB kogu aeg lahti ning sa käid seal tihedamalt kui korra tunnis, võid end vabalt FB-sõltlaseks nimetada. Sul on probleem.

Kuidas sellest probleemist vabaneda? Korista FB kiirvalikud igalt poolt ära. Muuda enda jaoks Facebooki sisselogimine võimalikult ebamugavaks ning vaevarikkaks ja sa märkad, kuidas sa ei viitsi seda enam kogu aeg külastada. Seda tehes säästad sa aga suure hulga produktiivset energiat, mida kasutada päriselt oluliste asjade ärategemiseks.

Sama kehtib ka muude halbade harjumuste kohta. Vaatad liiga palju telekat? Võta puldilt patareid välja. Sööd liiga palju magusat? Ära osta magusat koju (sa ei viitsi ju õhtul minna poodi kommi ostma).

Käivitusenergia kasutamise märkamine on väga edukas tööriist oma motivatsiooni ja produktiivsuse tõstmiseks. Inimesed on harjumuste vangid – kui me soovime muuta midagi oma elus, on vaja muuta oma harjumusi. Ning harjumusi aitab muuta väga hästi konkreetsete tegevuste alustamiseks vajamineva käivitusenergia reguleerimine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles