Beebi suhe emaga mõjutab ta armuelu täiskasvanuna

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi suhe vanematega mõjutab tema suhteid tulevikus.
Beebi suhe vanematega mõjutab tema suhteid tulevikus. Foto: SCANPIX

Juba väga varajases lapseeas kujuneb inimese võime usaldada, armastada ja tülisid lahendada.

Halvasti koheldud lapsest kujuneb ennastkaitsev vaidleja, kuid armastusega kasvatatud lapsest areneb inimene, kes suudab oma partneriga probleeme lahendada, vahendas dailymail.co.uk. Kuigi erinevates suhetes käituvad inimesed erinevalt, tuleb keerulistel aegadel esile inimese vana käitumismuster.

Teadlased uurisid väikese sissetulekuga peredest pärit 75 lapse arengut alates sünnist, üle kolmekümne aasta. Uuringusse kaasati ka nende lähimad sõbrad ja kallimad.

Uuritavad käisid regulaarselt aru andmas oma emotsionaalse ja sotsiaalse arengu kohta. Teadlased keskendusid nende võimele lahendada konflikte koolikaaslaste, sõprade ja partneritega.

Professor Jeffry Simpson Minnesota ülikoolist ütles, et beebi suhe oma vanematega on esimene kiindumus, millega inimene kokku puutub ning seetõttu mõjub see šabloonina tulevikus.

Väikesed lapsed õpivad tohutult kiiresti ning võtavad vastu väga palju teadmisi. Tugev side emaga tagab suurema tõenäosusega täiskasvanuks saades rahuldava suhte.

On siiski ka teisi faktoreid, mis mõjutavad seda, kuidas maailma suhtume. Siis, kui laps ei oska veel rääkida või kirjeldada seda, mida ta tunneb, mõjutavad teda juba ka varjatud hoiakud. See suhtumine, mida beebi isegi ei mõista, mõjutab seda, kuidas inimest suhetes koheldakse ja kui väärtuslikuna ta end suhtes tunneb.

Kui inimesed sattuvad uude olukorda, siis tuginevad nad kohanedes varasematele teadmistele ja kogemustele. See, mis juhtus beebieas, mõjutab inimest ka täiskasvanuna.

Teadlaste sõnul on võimalik oma käitumist suhtes muuta, kui tehakse selgeks, milline inimese beebiiga oli ja kuidas see teda mõjutanud on.

Vanu käitumismustreid on võimalik muuta. Ka reedetud beebist võib saada truu partner ning armastuseta kasvanud laps võib õppida armastama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles