Leia tasakaal pere ja sõprade vahel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võistlus on ilmselge: mida teha, kui sul pole tüdrukuteõhtut olnud juba kuid või kui su töökoht tekitab tunde, et sul pole piisavalt energiat oma armastatute jaoks? Tee plaan, mis muudaks su elu tasakaalukaks ega jätaks unarusse sõpru ja perekonda.

«Uurimused näitavad, et sõpruse hoidmine pikendab eluiga ja tugevdab immuunsüsteemi,» ütles Washingtoni litsentseeritud kliiniline psühholoog Andrea Bonior. «Paljudele emadele on sõpruse esikohale asetamine raske, sest see ei tundu nii oluline kui perekond, töö ja kohustused.» Sellepärast tasubki oma tegemised ja aeg hoolikalt läbi mõelda, et jõuaksid lisaks muudele toimetustele ka sõpradega koos aega veeta, soovitas portaal lifeandbeautyweekly.com.

Ära jaga uudiseid Facebookis

Meie oma aeg on oluline enese eest hoolitsemiseks – ja enese eest hoolitsemine on oluline, et jääda stabiilseks ja leida energiat ka oma perekonna jaoks. «Luba endale sõpradega telefonivestlusi või tehke midagi toredat koos, isegi kui peate seda neli nädalat ette planeerima,» ütles Bonior.

«Sulle võib tunduda, et hoiad sõpradega ühendust läbi Facebooki, kuid pilte kommenteerides ei saa sa emotsionaalset sidet! Sa vajad midagi tõelisemalt, kas näost-näkku kohtumist või telefonitsi rääkimist.»

Hoia perekonnale pühendatud aeg eraldi

Kas su sõbrad helistavad alati ajal, mil üritad last magama panna? Või kui te abikaasaga olete romantilisel õhtusöögil? Lahendus: ole enesekindel ja sea piirid!

«See on normaalne, kui ütled oma sõpradele, et su õhtused ajad on perekonna päralt,» ütles Chicagos tegutsev psühholoogiaterapeut Joyce Marter. Anna sõpradele teada, millal sa oled nendega suhtlemiseks vaba – ehk on see lõunasel ajal või pärast tööd enne koju jõudmist? Nii ei jää sa ilma sõprade viimastest uudistest ega õhtusest Monopoli-mängimisest lastega.

Leppige kokku alaline kohtumispäev

On raske organiseerida sõpradega kokkusaamisi, kui su laste tegevused võtavad isegi kogu nädalavahetuse. Valige sõpradega aeg, mis sobib teile kõigile kõige paremini – näiteks kohvi kell kolm pärastlõunal kolmapäeviti või hiline hommiksöök kuu kolmandal pühapäeval. Kui asi on kokku lepitud, siis jää selle juurde samuti, nagu hoiad meeleheitlikult kinni oma treeningutest!

Ole paindlik

Kell kaheksa hommikul on ainuke aeg, mil su sõbranna lähiajal vaba on? Oluline on ju kokku saada ning ole aja ja koha suhtes paindlik! «Sõpradega kokkusaamine ja koos naermine annab teadmise, et sa pole üksi elu pidevates muutustes,» selgitas Marter.

Mõtle väikeselt

Meenutad nostalgiaga aegu, mil saite sõbrannadega martiniklaaside taga kokku ning põgenesite luksusspaadesse? Need pikad sõpradega põgenemised pole enam realistlikud, sest sul on nüüd perekond. Mõtle väikeselt ja lepi kokku kas või 45-minutiline lõuna töökohustuste vahel, et üksteist natukenegi näha. Natuke on ju parem kui mitte midagi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles