Kuidas ebastabiilse ülemuse tujudega toime tulla?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed on erinevad ning mõni ülemus võib olla väga ettearvamatu ning käituda nagu jõmpsikas. Kui su bossi meeleolumuutused käivad üle pea, siis loe neid nippe, et tema tujudega paremini hakkama saada.

Hommikul on ta rõõmus hurmur, kuid lõunaks moondub raevutsevaks pulliks. Mudilaste puhul on meeleolumuutused arusaadavad, sest see on arengu küsimus, kuid täiskasvanud peaksid oma tundeid kontrollima, kirjutas psychologytoday.com.

Hea uudis on see, et kui suudad mõista, mis ülemuse tuju rikub, oskad paremini tema temperamendi äkiliste muutustega toime tulla.

1. Jälgi ajastust. Vali parim aeg ülemusele lähenemiseks.

  • On ta tavaliselt hommikuti optimistlik või tuleb juba tööle masendunud näoga?
  • Kas pärast lõunat on olukord parem või kohvipausi ajal? Jälgi ta käitumismustreid, et selgitada parim aeg talle lähenemiseks ning planeeri oma tegevus sellest lähtuvalt.
  • Kui tunned, et ajastus on vale, siis pane kiusatusele vastu ja ära nuru heakskiitu. Hea nõupidamine on ootamist väärt.

2. Hangi siseinfot. Suhtle teistega, kes ülemusega palju kokku puutuvad ja küsi neilt ülemuse tuju hetkeseisu kohta ning paku ka vastuinformatsiooni. Kõige paremini tunneb ülemust see, kes on talle lähemal. Ilmselt on selleks assistent.

3. Tujuanalüüs: mõtle suurele pildile.

  • Millist lähenemist su kohutav ülemus hindab? Mis teda endast välja ajab? Sa võid isegi ülemusega maha istuda ja temaga diplomaatiliselt sel teemal vestelda, et selgitada, milline suhtlemine talle meeldib ja mida saaks parandada. See vestlus peab kindlasti olema rahulik ja loomulik.
  • Kaalu, kuidas saaksid paremini tema meeleolukõikumisi vähendada või vähemalt eest pääseda, kui näed teda muutumas.

4. Ära lase juhi tujudel ennast mõjutada.

  • Kui ülemus on endast väljas, siis ära mine temaga kaasa, vaid jää rahulikuks. Nii saad talle ette näidata enesekontrolli ning ta maa peale tagasi tuua. Võid proovida ka ta tähelepanu stressiallikalt kõrvale juhtida.
  • Tuleta endale meelde, et ükskord peab ta nagunii rahunema.
  • Ära ela omakorda end teiste peal välja, muidu tekitad tööl ahelreaktsiooni, mis sarnaneb lasteaia hoovis toimuvaga.

5. Vähenda stressi. Tujukõikumised võib esile tuua stressirohke ümbrus. Su ülemust võivad kimbutada isiklikud kohustused, majanduslik surve või probleemid kodus. Need mured võivad inimesega tööle kaasa tulla.

  • Märka iseenda emotsioonide vallandajaid. Tunded võivad olla nakkavad, eriti tujuka ülemuse puhul.
  • Juhul, kui temaga on võimalik luua usalduslikku suhet, võid talle aeg-ajalt abi pakkuda, samas ise kergelt eemale hoides. Kui siis kriis on tõusmas ja soovid olla empaatiline, sea piirid paika, et sellest ei saaks kurnav komme ja ta tujud ei hakkaks su tööd segama. Ülemust ei pea poputama ja ei pea ka soodustama käitumist, mis pidurdab su produktiivsust tööl.
  • Kui suudad hoida mõistlikku kaugust, siis võib vastastikune toetav ja professionaalne sõprus sulle kasu tuua.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles