Lugeja küsib: millal on põhjust alustada viljatusuuringutega?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

18-aastane neiu, kes on üritanud oma 28-aastase abikaasaga 4 korda rasestuda, tundis muret, miks see ei õnnestu. Palusime naistearst Kai Haldrel selgitada, millal on põhjust rasestumise ebaõnnestumise pärast muretsema hakata ning uuringutele minna. 

Tallinna Pelgulinna Sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse naistearst Kai Haldre:

Selles kirjas toodud informatsiooni alusel arvan, et probleemi ei esine ja muretsemiseks pole vähimatki põhjust.

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni seisukohale on näidustatud viljatusuuringute alustamine, kui regulaarse seksuaalelu korral (seksuaalvahekord kaks kuni kolm korda nädalas) pole rasedust tekkinud ühe aasta jooksul. Teie vanuses on õigem ajaline piir kaks aastat, mitte üks aasta. 

On teada, et Teie vanuses rasestub esimese aasta jooksul umbes 80 protsenti soovijatest ja järgneva 12 kuu jooksul veel vähemalt 10 protsenti naistest. Väga väikesel osal naistest on selline probleem, mis ei lase rasedusel tekkida. 

Kui olete 18-aastane, menstruatsioonid käivad enam-vähem igakuiselt ja pole ühe aasta jooksul rasestunud ning pole põdenud klamüdioosi ega muid haigusi, mis võiksid sisemisi suguorganeid kahjustada, siis võib kindlasti veel oodata vähemalt aasta, enne kui viljatusuuringutega alustada.

Mees võib loomulikult spermaanalüüsi teha ka varem - 12 kuu möödudes sellest, kui alustasite seksuaalelu sooviga rasestuda.

Kui naine on 35-aastane, siis on viljatuse uuringutega mõistlik alustada pigem kiiremini, kui oodata. Alati sõltub konkreetse inimese problemaatikast, kui kaua saab oodata spontaanse raseduse tekkimist ja millal kiirustada uuringute ja raviga.

Vanuse suurenedes esineb järjest sagedamini neid haigusseisundeid, mis võiksid viljastumist takistada - seega ei peaks põhjuse selgitamisega liigselt viivitama.

Vanusega iseenesest (s.o. 35 aastat ja enam) langeb viljastumisvõime - seega, kui peaks olema vaja kunstliku viljastamise abi, siis mida noorem on naine, seda paremad on võimalused elusa lapse sünniks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles