Kas anda lapsele laksu või mitte?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kas see on aktsepteeritav või mitte, kui lapsevanem oma võsukest lööb? Mis löömisega kaasneb ning kui efektiivne see ikkagi on, arutleti portaalis yourtango.com.

«Minu laps on kolmene. Vahel on ta õudne kolmene. Mul on kõige tüüpilisem lapsevanemale omane päev – vähe aega, vähe kannatust, vähe und ning siis tuleb see kolmeaastane terrorist. Nad küsivad miljon küsimust, räägivad sinust üle, panevad sind telefonis küsima mitu korda üle, sest sa lihtsalt ei kuule teist inimest toru otsas.

Üritad kolmeaastase tähelepanu millelegi suunata, kuid ta ainult karjub ja lõugab. See on koht, kus tuleb mängu arukus. On mitmeid võimalusi, kuidas oma ja lapse käitumist suunata. Mõned inimesed kasutavad süütunnet, teised tagajärgi, kolmandad aga löövad. Erinevad karistusviisid erinevatele vanematele.

Mina olen väga tugevalt löömise vastu. Ma küll ei mõista hukka inimesi, kes löövad, kuid ma tugevalt kahtlen löömise vajalikkuses. Lugesin hiljuti üht artiklit, mis rääkis, et erinevad uurimistööd on jõudnud järeldusele, mille kohaselt on löömine vähem kui 50 protsenti efektiivne.

Paljud lapsed, keda on löödud, muutuvad ka ise lööjateks. Minu jaoks on löömise juures kõige suurem probleem  selles, et esimesel korral võib sellest ju kasu olla, kuid kergelt võib lapsevanem avastada, et ta on läinud liiga kaugele.

Sa annad lapsele korra laksu ja see mõjub, kuid järgmise asjana taipad, et oled teda löönud tugevamalt või sagedamini kui vaja ning see muutub vähem efektiivseks. See ei ole iga lapsevanema puhul nii, kuid kindlasti tunneb mõni end puudutatuna.

Arvan samuti, et laksu andmine on lihtsamale teele minek. See on selge ja kiire lahendus, kuid mis hinnaga? Isegi, kui võimalus, et lööja läheb liiga kaugele või löögi saanud lapse käitumine halveneb, on väike, siis kas see ikkagi on seda riski väärt?

Lapsevanem peab võtma vastutuse, kui tema laps hakkab koolis või täiskasvanuna sagedasti füüsilist vägivalda kasutama. Ma olen selle peale mõelnud ning isegi, kui lapse löömine on tulnud mulle mõttesse, pole ma kunagi oma mõtetele allunud. Risk pole seda väärt ning kuidas ma vaatan lapsele otsa ja löön teda?

Tarkpead ütlevad, et nad keeravad last lüües ta enda poole seljaga, aga kuidas sa vaatad oma lapsele otsa pärast tema löömist? See teeb rohkem haiget sulle kui lapsele, sest sinul oli nõrkusehetk, mil sa ei osanud midagi välja mõelda, et last paremini käituma panna. See on inimlik. Ma olen noor lapsevanem ja saan anda endast koos naisega parima, kuid see ei hõlma endas kunagi füüsilist vägivalda.

Internet on täis võimalusi, mis tutvustavad laste kasvatamisega seotud küsimusi ning õpetavad halba käitumist vältima. Samuti võid abi saamiseks kontakteeruda lastearsti või psühholoogiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles