Tervislikke toite, mida kõik võiksid rohkem süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsed.
Läätsed. Foto: SCANPIX

On nii-öelda supertoitusid, mis mõjuvad inimese tervisele väga hästi, sest sisaldavad rohkelt vitamiine, vähe kaloreid ning mil võib olla teisi tervist turgutavaid omadusi.

Sellised toidud nagu brokoli, banaan või munad on väga tervislikud ja paljud ka teavad seda, vahendas huffingtonpost.com. On aga ka toite, mis ei ole nii tuntud või maitsvad, kuid mis on väga tervislikud, sest sisaldavad palju meile vajalikke vitamiine, mineraale ja haigusi takistavaid fütokemikaale.

Siin on nimekiri toiduainetest, mida inimesed võiksid rohkem nautida.

Lehtkapsas

Lehtkapsas on köögiviljade seas üks suuremaid A-vitamiini allikaid. A-vitamiin parandab silmade ja naha tervist ja võib turgutada immuunsüsteemi. Pealegi leidub selles vähivastaseid antioksüdante. See on hea südantturgutavate kiudainete allikas ning tassitäis salatit sisaldab isegi rohkem C-vitamiini kui üks apelsin.

Sardiinid

Sardiinid sisaldavad rohkelt oomega-3 rasvhappeid ning D-vitamiini. Kuna sardiinid on nii väikesed ja toiduahela alumises otsas, ei varja need endas ka nii palju toksiine, kui suuremad kalad.

Granaatõun

See elav vili sisaldab rohkelt antioksüdante, mis puhastavad keha niinimetatud vabadest radikaalidest, mis kahjustavad kude ja võivad endaga kaasa tuua südamehaigusi, Alzheimeri tõbe ja vähki.

Kui vilja puhastamine tundub tüütu, aeganõudev või määriv, joo kas või granaatõunamahla. Klaas mahla sisaldab kõigest 150 kilokalorit.

Kaerahelbed

Tass kaerahelbeid sisaldab neli grammi kiudaineid. Uuringud on tõestanud, et lahustuvad kiudained vähendavad kolesteroolitaset. Samuti on tõestatud, et kui hommikul süüa «aeglaselt eralduvaid» süsivesikuid nagu kaerahelves, siis kolm tundi hiljem trenni tehes põletad rohkem rasvu.

Keefir

Keefiris on kasulikke probiootikume, mis tugevdavad immuunsüsteemi. Lisaks katab klaas keefirit ligi 29 protsenti päevasest kaltsiumivajadusest.

Läätsed

Läätsed on mitmekülgseks ja tervislikuks vahelduseks tavapärasele õhtusöögile. Pool klaasi keedetud läätsesid sisaldab üle üheksa grammi valku ja kaheksa grammi kiudaineid. Lisaks on läätsed heaks raua ja foolhappe allikaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles