Kuidas kiirendada rasestumist?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi mitmeid aastaid teeme me kõik selleks, et rasedust vältida, siis last soovides tahaks rasedaks jääda ju kohe! Loe portaali parenting.com nõuandeid, kuidas võimalikult kiiresti rasedaks jääda.

Mõndade naiste jaoks käib rasestumine kiirelt ja «valutult», kuid teised näevad kuude viisi vaeva, et õnnelikku staatusesse saada. Kui oled äsja otsustanud rasedaks jääda või püüdnud seda tulutult juba mitmeid kuid, siis loe neid ekspertide kirja pandud nõuandeid!

Seksi tihti

See võib kõlada tobedalt, kuid seksigraafiku pidamine aitab omada paremat ülevaadet seksimise sagedusest. Kui sa ei ajasta oma tsükleid või kui sul on ebaregulaarsed menstruatsioonid, siis on soovitatav seksida vähemalt üle päeviti.

Seksi ovulatsiooni ajal

Naised, kel on väga regulaarne 28-päevane tsükkel, võivad ovulatsiooni aja teada saamiseks lugeda 14 päeva alates menstruatsiooni algusest. Kui su tsükkel pole regulaarne (vahel isegi siis, kui on), võib ovulatsioonikomplekt olla abiks.

Enamus ovulatsioonikomplekte mõõdavad luteiniseeriva hormooni (LH) taset. See on üks hormoonidest, mis annab uriini kaudu märku munasarja vabanemisest. LH alustab eraldumist umbes 36 tundi enne ovulatsiooni, kuid enamus komplekte ei tuvasta neid rohkem kui 24 tundi enne. 28-päevase tsükliga naine peaks hakkama oma uriini testima 9ndal või 10ndal päeval pärast menstruatsiooni algust.

Kraadi ennast

Tark tegu on jälgida ka oma kehatemperatuuri. Kraadi ennast igal hommikul kohe pärast ärkamist. Tee seda isegi enne voodist tõusmist! «Kehatemperatuur langeb tavaliselt poole kraadi võrra 24 tundi enne ovulatsioon. Ovulatsiooni ajal tõuseb see aga taas natuke kõrgemale,» ütles Lexingtoni reproduktiivse meditsiini Kentucky keskuse direktor Pette Zarmakoupi.

Kuna kehatemperatuuri võivad mõjutada mitmed asjad, siis ainult sellele toetuda ei tasuks.

Jäta libesti mängust välja

Selle asemel, et libesti appi võtta, pöörake eelmängule rohkem tähelepanu. Libestid võivad spermale mürgised olla ning vähendada rasestumise võimalust. Kuigi mõned libestid väidavad end olevat viljakuse head sõbrad, siis eelista suudlemist, puudutamist ja muid erutavaid eelmängu osasid. Kui siiski vajad libestit, siis alternatiivina võid kasutada mineraal-või rapsiõli.

Lõpeta suitsetamine

Suitsetamisel on mitmeid negatiivseid kõrvalmõjusid ning kui sina või su partner olete suured suitsetajad ning rasestumine pole õnnestunud, siis mõelge tugevalt suitsetamisest loobumisele.

Peaaegu kõik teaduslikud uurimised suitsetamisest ja viljakusest näitavad, et suitsetamisega kaasneb kõrgem viljatuse risk. Suitsetamine ei kahjusta ainult naise munarakke, kuid võib viia ka enneaegse menopausini.
Veelgi enam – suitsetamist on seostatud ka raseduse katkemise, enneaegsete ja tugevalt alakaaluliste laste sündimise ning isegi suurenenud surnult sündimise võimalusega.

Kui su mees vajab suitsetamisest loobumiseks rohkemat veenmist, siis ütle talle, et suitsetamine võib langetada tema spermatosoidide arvu ja liikuvust, samuti suurendada seemnerakkude kuju ja töötamise häireid.

Pane kofeiinile piir peale

Paljud meist toetuvad hommikusele kohvile, et päeva ilusti alustada. On täiesti normaalne juua päeva jooksul üks-kaks tassi kohvi isegi siis, kui proovitakse rasestuda. Kuid suuri kofeiinikoguseid (rohkem kui viis tassi kohvi päevas või 500 mg kofeiini) on seostatud suurenenud viljatusega. Raseduseaegne kõrge kofeiini tarbimine võib viia suurema tõenäosusega nurisünnituseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles