Tööinspektor: töölepingu kõrvale antavaid suulisi lubadusi ei tasu usaldada

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Egon Raim soovitas tööleping alati enne sõlmimist väga hoolikalt läbi lugeda, sest suuliseid kokkuleppeid on tagantjärele väga raske tõestada.

Juristi sõnul on põhiline see, et töölepingus kokkulepitut ei saa ühepoolselt muuta, poolte kokkuleppel aga küll. See, mis on töölepingus kokku lepitud, tuleb mõlemapoolselt täita ja seal kokkulepitud töötasu peab tööandja välja maksma.

Egon Raim selgitas, et kui töötasuna on märgitud baastasu, siis edasi võib tulla juurde tulemustasu või preemia, aga see oleneb juba lepingu tingimustest, kuidas lisatasud on kirja pandud. «Väga palju oleneb ka lepingu sõnastustest, teinekord võib lugeda ka kõigest komakoht, et kuhupoole asi läheb,» nentis ta.

Seetõttu ongi tööinspektori sõnul väga oluline kahetimõistetavuste korral pöörduda tööinspektsiooni poole, kes aitab selgitada ja lepingut tõlgendada.

Sellist asja tuleb Raimi sõnul ikka ette, et töötaja on töölepingule alla kirjutanud kiirustades või heas usus, et tööandjat saab usaldada, kui ta on juurde lubanud pudrumägesid ja piimajõgesid.

Näiteks rääkis üks naine Naine24'le, et tal oli enne lapsehoolduspuhkusele jäämist lepingus kirjas, et põhipalgaks on miinimumpalk ning lisatasu maksti suulise kokkuleppe alusel. Nii polnudki suurt midagi parata, kui uuesti tööle soovides öeldi talle, et lisatasu enam ei ole.

«Kui oled ikka ilma tööta ja arved tulevad postkasti, siis mõtled, et parem juba selline leping, kui mitte mingit lepingut,» põhjendas jurist inimeste käitumist. «Aga alati tuleks rahulikult aega võtta ja leping läbi lugeda.»

«Vaidluste puhul on aluseks ikkagi tööleping ja töötajal on õigus nõuda selle täitmist,» kinnitas tööinspektor. «Suulisi kokkuleppeid on teatavasti väga raske tõestada, kui üks ütleb üht ja teine ütleb teist ja need ütlused on erinevad.»

Juristi sõnul jääb töösuhte aluseks alati tööleping ja kui seal on arusaamatusi, siis tuleks tööinspektsiooni poole pöörduda infotelefonil 640 6000. «Aitame lepingut tõlgendada või kui kuidagi kokkuleppele ei saa, siis jääb ainukeseks võimaluseks töövaidlusorganisse pöördumine,» lisas ta.

Egon Raim sõnas, et meil kõigil tasuks mis iganes lepingu alusel oma õiguste eest seista.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles