Lugeja küsib: kuidas mõjub lapsele raseduse alguses tarbitud alkohol?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lugeja, kes on umbes kolmandat nädalat rase ning oli enne rasedusest teadasaamist paaril korral tarbinud kanget alkoholi, soovis teada, kuidas see võis lapsele mõjuda ning kas tasub sünnitada. Samuti küsis ta, kus on võimalik rasedust katkestada. Palusime vastata naistearst Kai Haldrel.

Tallinna Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse naistearst Kai Haldre vastas:

See on tõsi, et raseduse ajal peaks vältima täielikult alkoholi tarbimist, kuna pole teada, milline on see individuaalselt kriitiline kogus, mis võiks rasedusele ja arenevale lootele mõju avaldada – inimesed (so nende keharakud) on alkoholi suhtes väga erineva tundlikkusega ja kogus, mis on ühe inimese jaoks ilma igasuguse mõjuta, võib teise inimese jaoks olla toksiline.

Samas, väga varase rasedusega on niimoodi, et kui esineb tugev rakkude kahjustus, siis rasedus katkeb iseenesest, vastasel korral mõju puudus.

Kirjeldatud alkoholi tarvitamine ei ole mingil juhul näidustuseks, et selle pärast peaksite raseduse katkestama. Kui otsustate seda teha mingil muul põhjusel, siis pöörduda saate igale poole, kus on selline haigla, mille koosseisus on günekoloogia osakond.

Ainus, mida peaksite täpsustama – kas vastaval raviasutusel on Teie piirkonna patsientidele ravi osutamiseks olemas leping Eesti Haigekassaga. Tartu ja Tallinna haiglad on üldreeglina valmis aitama patsiente üle kogu Eesti.

Raseduse katkestamine on naise jaoks tasuline ka siis, kui olete Eesti Haigekassas kindlustatud – peate tasuma ise ühe kolmandiku protseduuri hinnast.

Kui viimasest menstruatsioonist ei ole möödunud enam kui 63 päeva, siis on soovi korral võimalik rasedus katkestada tablettide abil, mitte kirurgiliselt. Medikamentoosse raseduse katkestamise hind on madalam kui kirurgilise meetodi kasutamise hind. Haiglasse peab aga ikka minema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles