Lugeja küsib: mida kujutab endast steriliseerimine?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lugeja, kes ei soovi rohkem lapsi saada ning pole leidnud enda jaoks ideaalselt sobivad rasestumisvastast vahendit, soovis teada, mida kujutab endast steriliseerimine ja kuidas see mõjub organismile. Palusime vastata naistearst Kai Haldrel.
 

Tallinna Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse naistearsti Kai Haldre sõnul tähendab steriliseerimine:

1) naise munajuhade sulgemist või läbilõikamist raseduse vältimiseks või

2) mehe seemnejuhade sulgemist või läbilõikamist viljastamise vältimiseks.

Vastavalt raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadusele võib täisealist teovõimelist isikut steriliseerida, kui esineb vähemalt üks järgmistest tingimustest:


1) isikul on vähemalt kolm last;

2) isik on vanem kui 35-aastane;

3) rasedus ohustab naise tervist;

4) muud rasestumisvastased vahendid on vastunäidustatud;

5) isikul on oht saada raske vaimse või kehalise tervisekahjustusega laps;

6) isiku haigus või tervisega seotud probleem takistab lapse kasvatamist.

Haldre selgitab:

Seega näiteks, kui olete terve, alla 35-aastane ja Teil on vähem kui kolm last, siis vastavalt kehtivale seadusele ennast steriliseerida lasta Te ei saa.

Kui aga seaduses toodud tingimused on täidetud, siis peate kõigepealt pöörduma naistearsti poole, kus tuleb täita kirjalik nõustamisvorm. Steriliseerimise protseduuri saab vastavalt seadusele läbi viia kuu aega pärast sellesisulise soovi avaldamist ja nõustamisvormi allkirjastamist.

Nagu juba öeldud, siis tegemist on munajuhade sulgemise protseduuriga. Steriliseerimist tuleb kindlasti käsitleda kui lõplikku otsust ja taaspöördumatut protseduuri. Paljud inimesed on selles osas valesti informeeritud ja väärarvamusel, et viljakust saab lihtsalt taastada.

Munajuhade sulgemine toimub laparoskoopilise operatsiooni teel üldnarkoosis. Haiglas peate veetma ööpäeva. Operatsioon kestab mõnikümmend minutit, naba alla ja kõhu allosasse tehakse väikesed, umbes sentimeetripikkused lõiked (kolm tavaliselt), mille kaudu viiakse kaamera ja operatsiooniinstrumendid kõhtu.

Ühtegi organit ei eemaldata, mistõttu ise Te ennast pärast steriliseerimist kuidagi teisiti ei tunne, sh menstruatsioonid toimuvad, nagu Teil alati on olnud.

Rasestumisvastane toime saabub kohe, kui protseduur on toimunud - tavaolukorras seemnerakud liiguvad munaraku viljastamiseks munarakuni läbi munajuha – nüüd seda enam toimuda ei saa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles