Marina Lohk: miks me usume horoskoope ehk platseeboefekti kütkes

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivo Kallas

Postimehe arvamustoimetaja Marti Aavik püstitas tänases lehes küsimuse, miks Eesti lehed järjekindlalt horoskoope avaldavad, kui mõned tõsiseltvõetavad välismaa väljaanded on võtnud seisukoha, et sellisele meelelahutuslikule jamale ei kõlba oma leheruumi raisata. 

Aavik märgib, et ehhki astroloogia on ennustamismeetodina täiesti ebausaldusväärne, on Eesti rahvas horoskoobiusku ja see ongi peamine põhjus, miks horoskoope jätkuvalt avaldatakse. See on rahva soov. Nii küsib arvamusloo autor, kumb peaks muutuma enne, kas ühiskond (meedia tarbija ja selle eest maksja) või meedia ise.

Kuid miks me üldse usume horoskoope? Miks inimesed üldse midagi usuvad? Sest usk annab tuge. Kui elus ei lähe kõik päris nii, nagu tahaks, siis usk annab inimestele vastuseid, lootust, tahet kõigele vaatamata edasi minna. Ei, ma ei räägi usust horoskoopidesse.

Kuid kui nii paljud inimesed maailmas vajavad midagi või kedagi, kellesse uskuda ja kelle poole oma palveid suunata, siis pole just eriti imekspandav, et paganlikus Eestis on nii suur osa inimestest horoskoobiusku.

Kui hästi otsida, siis leiab horoskoobist ilmselt igaüks midagi enda kohta. Midagi sellist, mis peab paika. (Ka Aavik viitab sellele, et põhimõtteliselt on võimalik koostada tekste, kus leidub igaühele midagi.)

Siin võib ju paralleele tõmmata ka platseeboefektiga. Kui tahad uskuda, et väike polümeerkattega tablett ravib su terveks, siis hakkad võluväel ennast paremini tundma. Kui tahad uskuda, et kõik läheb nii, nagu horoskoobis… saagu sinu tahtmine!

Ka kurikuulsa «Saladuse» raamatu põhitees, nn. külgetõmbeseadus, mille kohaselt oleme enda juurde ise meelitanud kõik, mille üle me kaebleme, ning peame oma soovide täitumise nimel keskenduma sellele, mida südamest tahame, selle asemel, et keskenduda sellele, mis on meie elus halvasti, ei ole muud kui pesuehtne platseeboefekti avaldumisvorm.

Inimese mõtetel on kahtlemata suur jõud. Ja rääkigu esoteeriline kirjandus mis tahes müstilistest juhtumitest, fakt on see, et mõtlemise abil saame oma elus palju muuta. Sest mõtlemisest saavad alguse väikesed otsused ja suured teod… Ja see ongi meie elu, mis on meie endi kätes.

Kui inimene vajab horoskoope, et midagi uskuda, siis tahaks soovitada vaid üht - uskuge südamest nende positiivset osa ja unustage negatiivne. Kui viimasele liialt palju keskendute, on üsna tõenäoline, et saate aasta lõpuks öelda: «Läkski täide!»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles