Kümme fakti, mida iga lapsevanem peaks teadma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Organisatsioon Positive Parenting reastas kümme fakti, mis on nende arvates lastevanematele oluline teave.

1. Ühendriikides sureb aastas umbes sada beebipoissi ümberlõikamise tagajärjel tekkivatesse komplikatsioonidesse, milleks on reaktsioon anesteesiale, insult, verejooks või infektsioon. Kuna imikute ümberlõikus on valikuline, saaks kõiki neid surmasid vältida.

2. 2004. aastal avastati, et imikute surmarisk on suurim nende seas, kes ei saa rinnapiima. Tuli välja, et neil, kes said vähemalgi määral pärast sündi rinnapiima, oli 21 protsenti suurem võimalus elule.

3. Beebid ei õpi ise rahunema, kui neid üksi jäetakse. Nad õpivad ise rahunema vaid siis, kui neid rahustatakse, sest see õpetab neid mitte paanikasse minema ja nad mõistavad, et oma emotsioone saab kontrollida. Kui laps jätta üksi nutma, muutub ta vastupidiselt järjest närvilisemaks. Rahustamine on lapse hoolduse juures sama oluline, kui mähkimine ja toitmine.

4. Lapsega kõrvuti magamine on hea, sest: lapsel on stabiilne füsioloogia, väheneb imiku äkksurma risk, see tuleb pikemas perspektiivis kasuks tema emotsionaalsele tervisele.

5. Kui tita nutab liiga kaua, toodab ta aju liiga palju kortisooli, mis võib olla kahjulik. Beebil nutta laskmine võib põhjustada lausa ajukahjustust.

6. Pikaajaliste uuringutega on tõestatud, et lastel, kellele antakse laksu, on väiksem IQ. Ka väga harva antud laks mõjutab juba lapse arengut. Mida rohkem ta laksu saab, seda kehvemad vaimsed võimed tal arenevad.

7. Kiusamisel on karmid tagajärjed. Kiusatud lapsel: on suurem risk depressiooniks ja ärevuseks, sagedamini enesetapumõtteid, rohkem tervisehäireid, kehvemad akadeemilised saavutused, nad langevad suurema tõenäosusega koolist välja ning maksavad vägivaldsel viisil kätte. Kiusajad hakkavad suurema tõenäosusega hiljem jooma ja narkootikume kasutama, astuvad varem seksuaalvahekorda, neist saavad sagedamini vandaalid ning nad võivad koolist välja langeda, neil võib olla kriminaalne tulevik ning tõenäoliselt on nad vägivaldsed ka oma naise ja lastega.

8. Karistamine ei ole efektiivne, sest õpetab lapsele, et vääriti käitumisele järgneb ebameeldiv tagajärg, kuid see ei õpeta teda õigesti käituma ning sisendab hirmu.

9. See, kuidas oma lapsega suhtled ja kuidas teised hooldajad temaga käituvad, mõjutab tema aju arengut. Kõige rohkem õpib laps eeskujust, mis talle antakse, mitte nii väga konkreetsetest õpetustest.

10. Emotsionaalne intelligentsus on oluline, sest seda on otseselt seostatud eduka tulevikuga. Seda saab õpetada, kui hoolitsed lapse emotsionaalsete vajaduste eest; õpetad talle negatiivsete tunnetega toimetulekut; küsid, kuidas ta end tunneb; nimetad tundeid; räägid erinevatest käitumistest teie ümber; sead hea eeskuju.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles