Skeptik Martin Vällik: horoskoobid on jama

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vällik
Martin Vällik Foto: Sille Annuk

Harrastusastronoom ja skeptik.ee üks asutajatest Martin Vällik rääkis Naine24’le, et horoskoobid on jama.

«See on selge ka, et on jama,» ütles ta. «Sellega on teadlased aastaid tegelenud ja seda uurinud. Lõppkokkuvõttes on see pigem sotsiaalne nähtus, inimesed tahavad teada, mis nendega toimub,» selgitas ta.

Martin Vällik põhjendas, et isegi kui on väga hägusalt ja väga ebaspetsiifiliselt seostatud tekstid, siis inimmeel oskab neid ise oma peas selliseks välja mõelda, nagu vaja.

«Me võime samamoodi tegeleda pilvede vaatamisega ja mõelda, et need tähendavad midagi,» ütles ta. «Tegelikult vahet ei ole. See, et tähed, planeedid ja nende liikumine meie olekut kuidagi mõjutaks, seda oletust on testitud ja lõppkokkuvõttes võib öelda, et seost ei ole.»

Vällik selgitas, et kui me otsime mingit seost planeetide ja inimeste vahel, siis on seal pigem emotsionaalne seos. «Muidugi päike paistab ja sellest sõltuvalt on aastaaegade vahetus,» selgitas ta. «Täiskuu paistab ja meil siis on võib-olla mugavam liikuda, kuigi tänapäeva tehnikaajastul ei ole see nii määrav enam. Seda küll.»

Skeptiku sõnul vaatame me tähistaevast ja tunneme, et see on väga põnev, kuid mustri oleme me taevasse ise kirjutanud ja see ei mõjuta ega kujunda meie saatust.

Personaalsel horoskoobil ei ole samamoodi mingit tähtsust

Välliku sõnul on seda tõestatud teadusliku katsega, mille käigus paluti tunnustatud astroloogidel konkreetsete andmete järgi koostada kastealusele personaalne sünnikaart. «Neid oli mitu tükki ja tulemus oli see, et kõik olid väga erinevad.»

«Mille järgi sa siis võtad, et milline on see õige kaart?» küsis ta. «See näitab, et andmete interpreteerimine on väga suvaline. Inimene võtab tavaliselt ühe astroloogi arvamuse, ta ei võta ju nii-öelda mitut pakkumist,» lisas Vällik.

«Siis ta hakkab tähele panema neid sündmusi, mida talle on lubatud ja loomulikult ei pane tähele, või unustab selle, mida tema elus ei juhtu,» selgitas mees. «See on valikuline nägemine.»

«Teine katse, mis on tehtud - on näiteks viis erinevat inimest. Üks astroloog kirjutab neile erinevad astroloogilised kaardid ja siis inimene ise peab leidma nende hulgast enda oma üles ja ei leia,» rääkis skeptik.

«See tõendab, et need andmed on suvalised ja asjal ei ole ühte kindlat ja objektiivset alust, ega ühtset süsteemset sisu.»

Välliku sõnul tõlgendab inimene prognoose nii, nagu ise tahab. «Iseenesest ei oleks sellest midagi hullu, aga hulluks lähebki see siis, kui inimene hakkab selle järgi oma elu sättima ja oma suhtevalikuid selle põhjal tegema,» nentis ta.

«See on rassistlik lähenemine, kui inimese üle tehakse ostus mingite väliste omaduste põhjal ja ei lähtuta tema isiksusest,» selgitas Vällik.

«Sünnikuupäev, nahavärv, mis iganes - see põhineb šovinistlikust arusaamast. Veel hullem oleks, kui mingeid töölevõtmisi hakataks seejärel tegema,» tõi ta näiteks. «Kuigi jah, iga inimene teeb oma isiklikke valikuid ükskõik mille põhjal.»

Isetäituvad ennustused

Martin Vällik rääkis niinimetatud isetäituvatest ennustustest: «Kui inimesel on ette kirjutatud mingid sündmused, siis need hakkavadki täide minema, sest ta ise usub, et need hakkavad täide minema. Kas alateadlikult või teadlikult hakkab ta nii käituma, nagu on ennustatud.»

«Ilmselt on siingi mitu sõltuvusastet, et kui kergelt mõni usub,» oletas ta. «Kes loeb ja unustab, kellele võib see ka olla hea seltskonna jutuaine, mis üsna pea unustatakse.»

«On selliseid, kes võtavad horoskoope ka tõsisemalt, sätivad oma eluotsuseid nende järgi ja valivad pulmapäeva. Näiteks Indias on see väga oluline,» tõi ta välja. «Või sätitakse selle järgi riigipeade kohtumisi ja lepingute allkirjastamisi.»

Skeptiku sõnul on inimeste lahterdamine, ükskõik milliste väliste tunnuste järgi, ebaaus. «Sellest on liiga vähe räägitud,» mainis ta. «Inimeste lahterdamine kaheteistkümnesse kasti ei ole õige.»

Martin Vällik lisas, et tema arvates toimib astroloogia tõhusa ukse või portaalina esoteerika maailma. «Võib juhtuda, et alustatakse väikestest asjadest ja siis see läheb edasi. Iga inimene on ju sündinud teatud kuupäeval ja siis talle öeldakse, et on sellised omadused nagu tulemärk, veemärk ja elemendid, mis teda mõjutavad.»

Välliku sõnul saab seda süsteemi muudkui arendada ja süvendada ja lõpuks hakkab inimene igasugu võimetesse ja auradesse uskuma. «Mitte et see igaühega juhtuks,» tõdes ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles