Ämmaemand: juuste väljalangemine sünnitusjärgsel perioodil on tavapärane

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Ämmaemandate Ühingu president, ämmaemand ning lektor Siiri Põllumaa sõnul sünnitusjärgsel perioodil juuste väljalangemises midagi tavatut pole

«Juuste väljalangemine on üks osa nende elutsüklist ja täiesti füsioloogiline nähtus. Iga päev langeb inimesel välja umbes 50-150 juuksekarva, juuste pesemise ajal väljalangevate juuste kogus suureneb veelgi. Pikkade juuste puhul näib väljalangevate juuste kogus muidugi suurem kui lühikestel,» selgitas Põllumaa.

«Tavapärane on ka juuste väljalangemine sünnitusjärgsel perioodil. See on seotud organismis toimuvate kiirete ja suurte hormonaalsete muutustega nagu raseduse lõpp, sünnitus, piimatekke käivitumine ning rollimuutustega seotud psühholoogiliste probleemidega, näiteks väsimus, magamatus, ebapiisav ja juhuslik toitumine,» selgitas ämmaemand.

Tema sõnul võib paremaks arusaamiseks olukorda piltlikult võrrelda aiaga - kui tihe on muru, sõltub muuhulgas palju ka sellest, mis mullas toimub!

«Rasedusaegne ja sünnitusjärgne aneemia võib olla üheks soodustavaks teguriks, põhjustades lisaks ka väsimust, jõuetust, rinnapiimavähesust. Perearstil võiks paluda teha ka kilpnäärme hormoonide analüüs,» soovitas ta.

Põllumaa sõnul maksaks üle vaadata ka elukorraldus - piisav puhkus, uni, mitmekesine vitamiinirikas toit, emotsionaalse toetuse olemasolu... «Kõlab väga lihtsalt, aga nii see ongi. Oleks ju tore, kui oleks üks põhjus, üks kindel ravim ja korras!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles