Ka vein võib tekitada allergiat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veinisorte ja tüüpe on igale maitsele, aga kui sa oled üks neist, kellel on mõne veinis sisalduva aine vastu tugev allergia, siis enne korgi maha keeramist on soovitatav teha natuke põhjalikum uurimine, kirjutab shine.yahoo.com.

Viinamarjad ei ole allergiat tekitavate toitude esirinnas, kuid vein võib valmismisprotsessis kokku puutuda mõne muu allergeeniga, mis on tugevalt allegiat tekitav.

Liimvalk/nisuvalk

Erinevalt õllest on vein liim- ehk nisuvalgu vastu allergilistele inimestele üsna ohutu. Kui sa oled aga väga allergiline, siis peaksid olema ettevaatlik, sest veinil on kaks võimalust, kuidas liimvalguga kokku puutuda:

1. Tünnid – Mõned püttsepad kasutavad jahul põhinevat kliistrit, et sobitada tünni alumist ja ülemist osa. Tünnifirma Seguin Moreau kasutab samuti jahul põhinevat kliistrit, aga kui tünn paigas, siis lastakse tünn kuuma veega üle, et puhastada see kliistrist.

2. Selitusained – selitusaineid lisatakse veinidesse, et muuta need selgemaks ja puhtamaks, samuti stabiilsemaks, kuid need võivad sisaldada gluteeni ehk liimvaiku. Selitusained ei jää jooki püsima, aga kuna vein on nendega kokku puutunud, siis on võimalus, et need võivad tugevatele allergikutele mõju siiski avaldada.

Paljud veinitootjad on võtnud kasutusele erilised meetmed ehk nad puhastavad oma veinid pärast selitusainete kasutamist, et vabaneda võimalikest liimvalgu osakestest. Sageli seda pudelietiketil aga ei märgita.

Munad ja piim

Usu või mitte, aga munad ja piim – eriti munavalge ja piimavalk kaseiin – võivad veinitegemisel selitusainetena mängida suurt rolli. Munavalged on ideaalsed veini selgemaks ja stabiilsemaks tegijad, sest on väga õrnad ja neile meeldib siduda karme ja mõrusid tanniine.

Kaseiini ei kasutata ainult veinide selgemaks muutjana, vaid ka valgetelt veinidelt pruunika värvuse kaotajana. Kui sa oled äärmiselt allergiline munale või piimale või kui oled tõsimeelne taimetoitlane, siis peaksid ka antud fakte enne mõne veini joomist kontrollima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles