Unepuudus mõjub väikelapse emotsionaalsusele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Colorado Boulderi ülikooli teadlaste värske uuring näitas, et kui 2-3aastasel põnnil jääb vahele kas või üks lõunauinak, siis kogeb ta vähem rõõmu ja rohkem ärevust, vahendas teadus.err.ee.

Uuringut juhtinud professori Monique LeBourgeois' sõnul on märgid väsimusest lapse näol kergesti loetavad - unepuuduses lapsed ei tunne põnevatest sündmustest rõõmu ning häirivatele sündmustele reageerivad nad negatiivsemalt.

Ajakirjas Journal of Sleep Research avaldatud uuring viitab, et pikaajalised uneprobleemid jätavad jälje aju arengule ja toovad kaasa elukestvad emotsionaalsed probleemid.

Videofilmide analüüsil tuvastasid teadlased, et unepuudust kannatavad lapsed väljendasid õnnestumise korral 34 protsenti vähem positiivseid ja 39 protsenti vähem kimbatust väljendavaid emotsioone. Kuna kimbatuses olekuga kaasneb ka vajadus olukorrale lahendus leida, ei ole see sugugi halb, vaid näitab lapse olukorrast haaratust ja püüdu segadust seljatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles