Kümme harjumust, mis muudavad unetuse hullemaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uni on kui õnnis puhkus tööpäevade vahel. Öösiti ärkvel püsimine võib olla piinav ja kurnav nii ajule kui kehale. Sageli arvame, et anname unetusest jagusaamiseks endast parima, kuid tegelikult võivad meie harjumused mõjuda vastupidiselt, kirjutab huffingtonpost.com.

Me mõtleme liiga palju

Me ei saa sõna otseses mõttes «magama minna». Arvamus, nagu peaksid inimesed teadlikult ja isegi läbikalkuleeritult sisenema unemaailma, hoiab meid tegelikult rohkem ärkvel. Lastes end lõdvaks ja vähendades uinumisega seotud pingeid, märkame, et uni on alati olemas, see tuleb lihtsalt üles leida.

Õhtuti on liiga palju valgust

Sageli loeme raamatut või vaatame televiisorit vahetult enne voodisse heitmist. Ükskõik, kui mugav see ka olla võib, hoiab valgus meid kauem üleval. Eriti televiisoritest tulev sinakas valgus soodustab ärkvelolekut ning pärsib und tekitava melatoniini teket.

Me kasutame alkoholi kui kunstlikku lõõgastust

Paljud arvavad, et nad ei suuda päevarutiinist välja tulla, kui ei võta õhtul tilgakest alkoholi või mõnd muud lõõgastavat mõnuainet. Alkohol mõjub pidurina, kuid meie jalga ta gaasilt siiski ära ei võta. Kui alkohol jõuab ainevahetusse, mis tavaliselt juhtub magamise ajal, siis pidur kaob ning mõistus paneb täiskiirusel edasi. Ole teadlik oma mõtetetulvast ning hakka end rahulikult lõõgastama pärast tööpäeva lõppu, tehes seda ilma alkoholita.

Me usume, et unerohi aitab

Suuresti reklaamikampaaniate tõttu on unerohtude kasutamine kasvanud viimaste aastatega. Unerohi mitte ei aita kaasa unele, vaid peidab unetust. Selle asemel, et end tablettidega võltsunne viia, uuri, selgita välja ja jõua jälile põhjustele, mis sind öösiti üleval hoiavad.

Me püsime unetuna voodis

On levinud arvamus, et unetu peaks jääma voodisse ja vähemalt nõnda puhkama. Praktikas põhjustab see tavaliselt tingitud unetust – väike, kuid võimas tagajärg unetuna voodis lamamisele. Mine voodisse ainult siis, kui tunned end unisena. Lõõgastuda saad ka mujal!

Me uurime üksikasjalikult oma öist ärkvelolekut

Kui oleme taas öösiti unetuna ärkvel, siis hakkame endid sageli hukka mõistma ja süüdistama, mõeldes pingsalt ärkvelolekule. Selline tegevus ja võitlus iseendaga lükkab une ainult kaugemale. Öine lühiajaline ärkvelolek on vahel isegi normaalne ning enda suhtes ei tohiks olla liiga karm.

Me ei hinda unenägude väärtust

Paljud inimesed arvavad, et unenäod on valikulised ja viitavad isegi halvale unekvaliteedile. Tõsiasi on aga see, et unenäod on kriitilise tähtsusega meie füüsilisele ja vaimsele tervisele, mis mõjutab me pikaajalist mälu. Ava end unenägudemaailma müsteeriumile!

Me liigtarbime ergutusaineid

Kofeiini, samamoodi nagu energiajooke ja kõrge glükoosiga toite kasutatakse sageli halvast unest tingitud vähese energia kompenseerimiseks. Maga piisavalt, et sa ei toidaks surnud hobust! 

Me teeme päeva keskel väikese uinaku

Päevasel ajal magamine on üks suuremaid öise unetuse põhjustajaid. Kuigi on palju tõendeid lõunauinaku positiivsetest mõjudest, võib see suurendada öist magamatust ja segada keha ööpäevast rütmi. Ära maga päevasel ajal, aga ära pea endaga ka suuri võitlusi. Tee kõik selleks, et oma unekvaliteeti parandada.

Me magame nädalavahetuseti ja puhkuse ajal sisse

Nädalavahetuste ja puhkuse üks suurimaid võlusid on vabadus, mida need meile annavad. Tänu sellele saame kompenseerida töö ajal tekkinud unevõla. Isegi kui kaua magamine võib tunduda mõnus, segab see keha ööpäevast rütmi, mistõttu jätkub halb uni ka tulevikus. Saa üle teismeliste arvamusest, nagu oleks varajane ja regulaarne magamaminekuaeg karistus. See on tegelikult nauding!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles