Kuus kiiret tujuparandajat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõsiste meeleoluprobleemidega peaks arsti poole pöörduma, kuid kui tuju on pikemat aega lihtsalt väga halb, siis võivad selle parandamiseks aidata ka need Lifescripti pakutud nipid.

Kallista oma lemmiklooma

Lemmikloom armastab sind tingimusteta. Kui paljude inimeste kohta võib sama öelda?

California psühholoog Teri Wright selgitas, et uuringute näitel on lemmiklooma kaisutus tuju parandamiseks tõhus, sest loomalt ei pea tähelepanu paluma, ta pakub seda ise.

Šokolaad

Kui oled kurb, söö natuke šokolaadi. See tõstab ajus tujutõstva hormooni serotoniini taset.

California ülikoolis tehtud uuring tõestas, et masendunud inimesed sirutavad instinktiivselt käe maiustuste järele.

Nautida tuleks aga mõõdukalt, meeleolu parandamiseks piisab juba kolmekümnest grammist. Pealegi võib liigne maiustamine põhjustada kaalutõusu, mis mõjub teadagi paljudele masendavalt.

Tee head

Teiste aitamine teeb endalegi head. 2006. aastal viitas Washingtoni ülikooli uurimus, et hea tegemine stimuleerib aju samamoodi, nagu raha saamine. Samuti näitas teine uuring, mis tehti Massachusettsis, et kirikuskäijatest need, kes teisi aitasid, olid tunduvalt õnnelikumad ja vähem depressiivsed.

Tee midagi teiste heaks ja võid tunda end palju paremini. Lase kas või poejärjekorras keegi endast mööda, tema naeratus võib muuta sinu päeva.

Laula

Ei, ära kuula kurba muusikat. Pane peale midagi rõõmsameelset, laula ja tantsi kaasa. Kui keegi ei näe, siis ei pea muretsema ka seepärast, mida teised sinust arvavad.

Kas laulmine teeb tõepoolest õnnelikumaks? Jah, seda tõestati Austraalias. Koorilauljad tunnistasid, et on õnnelikumad, kui need, kes laulmisega ei tegelenud. Seda isegi juhul, kui lauljatel esines kroonilisi terviseprobleeme. Tantsimine ja laulmine stimuleerivad keha naturaalseid hea-tuju kemikaale – opiaate ja endorfiine.

Tee trenni

Liigutamine on Bostoni ülikooli teadlaste sõnul imevahend depressiooni ja ärevuse vastu. Depressiivsetel inimestel on ajust puudu serotoniini ja teisi «õnnelikkuse» hormoone, mille taset saab jällegi tõsta trenni tehes.

Luba

Kui oled masenduses, on raske ennast kokku võtta ja riidesse panna, et kodust välja minna. Oluline on end sundida.

Kui lepid kellegagi kokku ja lubad kuhugi minna, siis leiad suurema tõenäosusega endast selle jõu, et lubatut täita.

Päeva lõpuks on tunne, et tegid midagi ära. Olgu selleks siis pidu, lõunasöök või lapse trenn – ära imesta pärast, kui sul oli lõbus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles