Väikesed võidud motiveerivad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uurimus avastas, et «väikesed võidud» tööl võivad motiveerida ja suurendada tootlikkust, rahulolu tööga ning pühendumust.

Psychology Today sõnul võivad nendeks võitudeks olla olulise ülesande lõpetamine või selle teatud osa lõpetamine, põletava tööalase probleemi lahendamine ja tööandja või kolleegi tunnustav hinnang.

Psühholoogide sõnul on üllatav, kui vähesed ülemused ja juhid on teadlikud sellest, kuidas võikesed võidud alluvatele mõjuvad.

Küll on aga sellest teadlikud olnud video- ja arvutimängude kujundajad. Nemad teavad, et inimesed jäävad mängust kergemini «sõltuvusse», kui neile lubatakse väikeseid saavutusi: järgmisesse tasemesse pääsemist, väljakutsuva püüdluse või ülesande lõpetamist, probleemi lahendamist või vaenlasest jagu saamist.

Kuidas siis kasutada seda vahendit nii, et end tööl rohkem motiveerida?

Vaatle oma tööd kui erinevate ülesannete jada. Selle asemel, et näha seda, kui kellast-kellani maratoni, jaga oma töö individuaalseteks elementideks ja ülesanneteks. Koosta päevaülesannete kohta nimekiri ja kriipsuta iga saavutus maha, nii saad hästi jälgida töö progressi.

Pea saavutuste kohta päevikut. Teadlaste sõnul tuleks võtta iga päeva lõpus endale viis minutit aega, et panna kirja, mis tol päeval esile kerkis. Nii saad järge hoida väikestel võitudel, aga ka tagasilöökidel, millest on siis lihtsam jagu saada.

Tähista võite. Meenuta, millega päeval hakkama said ja tunne selle üle rõõmu. See annab motivatsiooni, et edasi töötada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles