Lase lapsel kogeda elu mitmekülgsust: nii head kui halba

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psychology Today kirjutas, et lapsevanemaks olemine paneb meid kogema armastust ja haavatavust nõnda, nagu poleks varem endale eales ettegi kujutada osanud. Kogu hingest soovime last kaitsta ja tema eest hoolitseda.

Lapsevanemal võib olla raske lasta lapsel jõudsalt areneda, sest mõnikord peab tagasi hoidma instinkti, mis sooviks teda iga valu ja hädaohu eest kaitsta.

Jäta meelde…

Kui soovid, et laps õpiks ise püsti tõusma, pead laskma tal kukkuda.
Kui soovid, et laps õpiks probleeme lahendama, peab tal esiteks olema probleeme.
Kui soovid, et laps õpiks abi küsima, peab ta tundma end haavatavana.
Kui soovid, et laps areneks empaatiavõimeliseks, peab ta tundma hingevalu.
Kui soovid, et laps kogeks rõõmu täiel rinnal, peab ta ka õppima, et mõnikord on elu väga kurb.

Kuidas siis teada, millal on õige aeg last kaitsta ja millal ta peab ise kogema kõiki elu tõelisi tagajärgi?

Sellele küsimusel ei ole lihtsat vastust, sest tegelikult oleneb kõik lapsest ja olukorrast. Lapsevanem peaks endalt küsima, kas lapse turvalisus või moraalsus on ohus.

Kas lapse turvalisus on ohus?

Ära unusta, et kerged muhud ja kriimud on heaks õpetuseks. Kui aga ohus võib olla lapse elu, siis tuleb teda kindlasti iga hinna eest kaitsta.

Kas see olukord riivab mu moraalitunnetust?

Lapsevanemal on kohustus kasvatada oma last moraalitundega ja pühendudes õiglusele. Kui su laps kaldub teele, mis tundub tõesti vale, siis peaks teda takistama, sest muidu võib ta teha vigu, mida hiljem sügavalt kahetseb ja mis mõjutavad ka teiste heaolu.

Kerge on ette kujutada, et saame lapsevanematena väga hästi hakkama, kui lapse elu tundub muretu. Tegelikult kaitseme neid kõige paremini siis, kui laseme neil kogeda haavatavust, kuid oleme alati olemas ja pakume armastust ja turvatunnet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles