Edusaladused naistele

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Huffington Post kirjutas, et tehnoloogias on tänapäeval arenemas häiriv trend: naistel on raske selles vallas end tõestada või edukad olla. Kvalifitseeritud naised ei jõua tippu, sest neil ei ole ees mentoreid, nad ei oska end õigesti esitleda ja sageli puudub neil ka vajalik mõtteviis.

Mõtteviis: ole julge

Naised on tihtipeale hoolimata väga heast haridusest ja ka kogemusest tunduvalt tagasihoidlikumad kui noored mehed. Nad seavad endale ise takistusi ja on alateadlikult allaheitliku suhtumisega, sest ühiskonna poolt on süvenenud arvamine, et kui naine on enesekindel ja nõudlik, siis on ta ebameeldiv ja ülbe.

Peegel: õpi armastama neid omadusi, mida vihatakse

Naistele on õpetatud, et nad peavad olema meeldivad, meestele aga, et nad peavad olema austatud. Naisi, kes ei ole meeldivad, peetakse kehvadeks meeskonnamängijateks. Kuid see, kes ei oska olla hea meeskonnaliige, ei saa ka juhiks.

Naiselikkuse sünonüümideks ei ole tugevus ja ambitsioon. Seega võib selliste omaduste rõhutamine enda juures tunduda ebaloomulik. Rõhutab ju ka väljend «nagu tüdruk» nõrkusele.

Paraku on korporatiivses maailmas, eriti tehnoloogia alal, väga oluline, et suudetakse olla otsene, kiire reaktsiooniga ja võidelda - mõnikord lausa vihaselt. Väga vähesed suudavad normist teistmoodi käituda ja välja näidata vaeva, kvalifikatsiooni ja ideid, sest nõnda näib naine õela ja agressiivsena.

Kõigile ei peagi meeldima. Kes soovib edasi jõuda, peab võitlema. Ole mõistlik ja viisakas, kuid ära anna alla.

Naised ei tohiks karta riskida sellega, et neid nimetatakse tormakaks ja ennast läbi suruvaks, sest nad peavad suutma tunnistada seda, kui nad on vastasest targemad ja võimekamad.

Tegutsemine: alusta kohe

Selleks, et konkurentidest parem olla, peab reeglite järgi võistlema. Naistele ei õpetata, kuidas end hinnata. Nad õpivad strateegiat ja läbirääkimist, kuid ennast analüüsida ei oska.

Naised vajavad teiste hinnangut ametialaselt samamoodi nagu komplimente oma välimuse kohta. Nii, nagu tahame kiitust uue soengu kohta, ootame patsutust õlale ametialase saavutuse puhul. Mehi on õpetatud muudkui uuesti proovima, kui nad midagi saavutada soovivad.

Tegelikult ei ole oluline see, kui palju läbi kukud, enne kui õnnestud. Ei loe see, kui palju pead õppima enne, kui leiad vastused. Vaev on osa õpingutest. Ära põgene suurema vastutuse ja mõjuvõimu eest.

Kui väljendad enda mõtteid ja keegi sõidab su jutu sisse, siis ära lase endast üle sõita. Ütle, et sa ei olnud veel lõpetanud. Ära lase ennast kohelda nagu väikest tüdrukut täiskasvanute laua ääres.

Sama palju, kui naistel on tööalasel edukusel väliseid piiranguid, esitame me piiranguid iseendale, kui laseme teistel end takistada.

Kui oled kord juba tähelepanu keskpunktis, siis võidavad paremad ideed. Ükski tööandja ei taha loobuda ambitsioonikast töötajast, isegi kui keegi seltskonnast peab sind «nõiaks».

Mentor: ära sõbrannatse

Meestel on kombeks aretada sõprussuhteid isiklike soovide kõrval ka ärilistel eesmärkidel. Naisel on aga suhtumine, et tööalased sõprused on võltsid, ebasiirad ja isegi moraalitud. Naistel on sõbrad ja töökaaslased, aga liitlasi ei ole. Vähemalt enamusel mitte.

Tegelikult ei ole selles midagi halba, kui lähed töökaaslasega šoppama ja arutad temaga tööasju, et tööalaselt areneda. Sa pead vaid olema aus ja avatud.

Suhe mentoriga võib välja näha nagu sõprus, aga tegelikult ei ole seda. See tähendab, et sisened teise inimese eluvaldkonda ja tal on sulle midagi pakkuda: teadmisi, ärisidemeid ja töövõimalusi. Vastutasuks saab mentor tunda end targa ja kasulikuna, tal on hea meel, et saab kujundada uut juhti.

Kui tunned end seetõttu halvasti, siis ehk ei sobigi sulle juhi koht, sest see tähendab, et pead sageli töötama inimestega, kes kasutavad sind mingil määral ära.

Loo selliseid liite, mis sulle sobivad ja õpi neist, kuid anna ka midagi vastu. Kui keegi esitleb sind investorile, siis täna teda selle eest ja ole oma idee esitamisel veatu. Abi palumine ei näita nõrkust.

Kohtumine: ole nähtav

Vajad kvaliteetaega otsustajate ja investoritega, mitte lobisemist nende assistentidega. Kui oled ainus naissoost inimene ruumis, siis võib olla ahvatlev kasutada võtet «vaadake, ma olen naine», kuid särama peavad vaid su ideed ja kvalifikatsioon.

Ole tegev gruppides ja organisatsioonides, mis töötavad teemadega, millest oled huvitatud ning kus saad suhelda antud vallas oluliste inimestega. Ära lase neil endale õlale patsutada või endaga flirtida.

Sea endale eesmärgiks graatsiliselt välja paista ja ära kohku tähelepanu ees tagasi. Ära häbene - tee oma tööd hästi ja suhtle nendega, kes hindavad töökust. Pead olema iseenda esindaja. Seega tuleb kasuks, kui sul on palju tuttavaid.

On aeg, et lõpetaksid naiseliku käitumise. Näita talendiotsijatele, et oled enesekindel ja võimekas. Neid omadusi on vaja, kui soovid juhipositsiooni.

Sõnum: sa ei jookse koju nutma

Naised ei ole tippjuhid erinevatel põhjustel, kuid ühtki neist põhjustest ei saa sõrmenipsuga lahendada.
Naistel on vaja mentoreid ja eeskujusid. Neil on vaja mõista, et naiselikkus ei pea tingimata tähendama pehmust ja kindlasti ei tähenda see nõrkust.

Kõige olulisem on see, et me ise muudaksime oma suhtumist ja näitaksime, et me ei lahku. Liiga paljud naisjuhid lahkuvad töölt, sest ei talu pinget.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles