Perekondlikul õhtusöögil on palju hüvesid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töö, kool, huvialad ja hobid nõuavad kõik palju aega ning igapäevased perekondlikud õhtusöögid jäävad üha harvemaks. Siiski on palju põhjusi, miks perekond peaks õhtuti ühise laua taha kogunema, kirjutab health.com

Lapsed võivad juurvilju armastama hakata

Uurimus, kus vaatluse all oli kaks tuhat last vanuses 9-14 näitas, et peredes, kus söödi õhtusööke koos, sõid lapsed rohkem puu-ja juurvilju ning vähem praetud toite. Nende toitumisharjumised olid paremad ning sisaldasid suuremas koguses kaltsiumi, rauda ja kiudaineid.

«Perekondlikud õhtusöögid sisaldavad nii tervislikku toitumist kui ka sellest rääkimist,» ütles uurimuse juhtuurija ja Harvardi meditsiinikooli rasvumise ennetusprogrammi direktor Matthew W. Gillman.

See on täiuslik aeg uue toidu proovimiseks

Kõige tõenäolisemalt ei hakka 6-aastane laps üleöö sööma väga tugevamaitselisi toite. Vanemad peavad erinevaid toiduaineid lastele tutvustama ja heaks eeskujuks olema, et lapsed julgeksid järgi proovida ja teeksid tervislikke valikuid toidu osas. Perekondlik õhtusöök on ideaalne koht, kus lastele uusi ja huvitavaid toite maitsta anda.

2003. aastal tehtud uurimuses paluti lastel maitsta tükikest punast paprikat ja hinnata selle maitsvust. Järgneval kaheksal koolipäeval paluti neil süüa nii palju paprikat kui nad soovisid. Viimasel päeval paluti lastel taas hinnata selle maistvust.

Katse lõppedes hindasid lapsed paprika maitsvust palju kõrgemalt ja sõid seda tunduvalt rohkem kui alguses. Eksperiment näitas, et natuke rohkem avastamisrõõmu ja vähem «sa võid lauast lahkuda, kui taldrik tühi» õpetab lastele toitu nautima, isegi kui söök neile alguses ei maitse.

Sa saad portsione kontrollida

Ameeriklased raiskavad rohkem kui 40 protsenti toidule mõeldud eelarvest kodust väljas söömisele. Väljas söömine võib nii Ameerikas kui ka Eestis olla mugav, kuid ka kaloririkas – portsjonid on sageli suuremad kui koduses õhustikus ise endale taldrikule oleksime pannud.

Lisaks on restoranitoidud sageli kuni 60 protsenti rohkem kaloririkkad kui kodutoidud. Kuna meid on õpetatud taldrikud tühjaks sööma, siis väljas süües sööme sageli üle.

Tervislik toit võrdub õnnelike lastega

Uurimused on näidanud, et lapsed, kes söövad sagedamini koos perekonnaga on vähem stressis, mõtlevad vähem enesetapule ning nende toitumisharjumused on korralikumad. Samuti suurema tõenäosusega lükkavad nad esimese seksikogemuse edasi ja on teadlikud sellest, et vanemad on nende üle uhked. Kui laps tunneb end kurva või õnnetuna, võib perekondlik õhtusöök mõjuda ravina.

Eriti hästi mõjub see siis, kui noorel on söömishäired, ütles Minnesota rahvatervise ülikooli professor ja psühholoogiadoktor Dianne Neumark-Sztainer, kes on uurinud perekondlike õhtusöökide mõju noortele. «Kui laps sööb vanematega koos regulaarselt, avastatakse toitumishäired tunduvalt kiiremini,» ütles ta.

Perekondlikud õhtusöögid aitavad lastel öelda «ei»

Vähemalt viis korda nädalas koos perekonnaga õhtust söömine alandab tunduvalt lastel halbade harjumuste teket. Teismelised, kes söövad perega koos vähem kui kolm korda nädalas, on suurema tõenäosusega väärkohelnud retseptiravimeid ning kasutanud narkootikume, suitsetanud ja proovinud alkoholi, raporteeris CASA uuringu tulemusi.

«Kuna nende ainete kuritarvitamine võib juhtuda igas peres, hoolimata rahvusest, rikkusest, vanusest või soost, siis vanemate sekkumine õhtusöögilaua taga võib olla lihtne, kuid tõhus vahend selle ennetamiseks,» ütles üks uuringu läbiviijatest Elizabeth Planet.

Parem toit, parem hinneteleht

Teismelised, kes söövad perekonnaga koos nädalas vähem kui kolm korda, saavad 20 protsenti rohkem hinneteks 3 või madalam, avastas eelmainitud uurimus. Halvemaid hindeid saab vaid umbes 9 protsenti sageli perekonnaga õhtust söövatest lastest.

Perekondlikud söömaajad annavad noortele võimaluse täiskasvanutega vestelda, kuulata nende sõnakasutust omavahel rääkimisel, mis tähendab, et perekondlik õhtusöök arendab ka lapse sõnavara.

Õhtusöök võib vähendada stressi

Usu või mitte, aga kui sul on nõudlik töö, siis võib perekonnaga koos õhtust söömine su pingeid maandada. 2008. aastal viidi Birghami noorte ülikoolis läbi uurimus, mis näitas, et kui ema istub perekonnaga koos laua taha, siis see vähendab tema tööpinget.

Huvitav on aga tõsiasi, et meeste puhul see seos ei kehtinud. Siiski ei hõlmanud antud uurimus pinget, mis kaasneb tööpäeva lõpetamise, laste peale korjamise ja õhtusöögi valmistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles