Rutiinis kinni? Nipid, kuidas elada täiel rinnal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ela ja ole õnnelik
ela ja ole õnnelik Foto: SCANPIX

Sageli on rängad õnnetused need, mis meid rutiinist välja toovad ja panevad mõistma, et oleme oma päevi, kuid ja aastaid lihtsalt raisanud. Ole targem ja mõista juba täna, kui õnnelik inimene sa oled, kirjutab lifescript.com.

1. Ära proovi õnne osta

Kas sa oleksid õnnelik, kui sul oleks sada paari lemmikdisaineri kingi või uhiuus auto? Võib-olla algul oleksid, kuid ajaga see tunne lahtub ning siis tahad aina rohkemat, suuremat ja paremat, selgitas raamatu «The Happiness Solutsion: Finding joy and meaning in an upside down world» autor ja psühholoogiadoktor Alan Gettis.

Ajus paiknev õnnetunde keskus aktiveerub, kui saad täiusliku särgi või teksade paari, kuid see tunne kaob ruttu. Kui inimesed saaksid osta õnne, siis kõik oleksid selle endale arvatavasti juba soetanud..

Arvad endiselt, et raha on rahulduse ja õnnetunde allikas? Lähtuvalt Illinoisi ülikooli uurimusest on Ameerika kõige rikkamate inimeste ja Ida-Aafrika Maasai hõimude õnnetunde tase sama, vaatamata hiiglaslikule majanduslikule erinevusele. Puust ja punaselt: rahaga ei saa õnne osta.

2. Korralda tüdrukuteõhtu

Kas sõbrannadega filmi vaatamine võib päästa su elu? Võib küll, kui arvestada, et üksindus on eluohtlik seisund, mis võib suurendada südamehaiguste riske ning depressiooni.

Sõpradega aja veetmine vähendab stressi ja vabastab ajus oksütotsiini, mis rahustab ja lõõgastab. Vahest ongi see põhjus, miks naised juba sajandeid gruppidesse kogunevad ja üheskoos midagi ette võtavad. «Me tunneme juba vaistlikult, et see on meie jaoks hea,» ütles raamatu «Hot flashes, chocolate sauce & rippled thighs» autor Rebecca Radcliffe.

See aitab enda ümber koondada lähedasteringi, kuid oluline on suhelda ka inimestega väljaspoolt seda ringi. Igasugune positiivne suhtlus, alates ettekandjale naeratamisest kuni naabriga jutustamiseni teeb meie tuju paremaks, ütles Radcliffe.

3. Vasta metsikuse kutsele

Claude Monet ütles kunagi: «Rikkus, mille olen saavutanud, tuleb loodusest, minu inspiratsiooni allikast.» Võta seda nõuannet kuulda ja planeeri Emakese Loodusega üks kohting. See alandab sinu stressitaset, tugevdab immuunsüsteemi ja tekitab sinus õndsalt rahuliku tunde.

Ei leia aega, et nädalavahetuseks linnast ära sõita? Mine jaluta siis linnas mõnes pargis või lilleaias. Isegi roheliste puude või sinise taeva rahulik vaatamine kontoriaknast annab parema enesetunde, tuju ja tööviljakuse.

4. Muuda väikesed asjad oluliseks

Okei, su äratuskell hakkas jälle hommikupimeduses helisema ja aeg on tööle minna. Tuju on kella kuuldes kohe halb, jah? Küsi endalt, mis oleks juhtunud, kui äratuskell poleks sind üles ajanud?

Oleksid sisse maganud, kiiruga riidesse pannud, hambapesu unustanud, hommikusöögist rääkimata ning kiirustades koosolekule tormanud. Halb, eks ole? Veel õudsem oleks, kui sa hommikul üldse üles ei ärkaks.

Ühel tüüpilisel päeval lähevad miljonid pisiasjad õigesti, ütles Gettis. Pesemiseks on sooja vett, lemmikpuder on kapis, auto läheb käima ning ka arvuti töötab tõrgeteta. «Me oleme sageli autopiloodi peal ja ei hinda igapäevaselt hästi minevaid asju,» ütles ta.

See on inimloomuses, et me uudistame silmad punnis õnnetust, mis maanteel juhtus. Selle asemel, et otsida halba, peaksime keskenduma meie ümber toimuvale heale.

5. Otsi kirglikkust

«Kired sütitavad meid ja aitavad elada,» ütles Gettis. Mõned meist on aga argitegemistesse nii klammerdunud, et on kaotanud võime kirglikult elada. Radcliffe soovitas esitada endale üks küsimus: «Kui Jumal tuleks sinu juurde ja ütleks, et mine vii oma unistused ellu, siis mida sa esimesena teeksid?»

Oled sõnatu? On aeg minevikust abi otsida: mida armastasid lapsena üle kõige teha? Millistesse ühingutesse ja organisatsioonidesse sa ülikooli ajal kuulusid? Millal viimati tundsid end tõeliselt õnnelikuna ja mida sa sel ajal tegid? Vastused võivad aidata sul oma tõelist kirge üles leida.

Tee nimekiri asjadest, mida sa alati oled tahtnud õppida ja teha ning hakka algusest pihta. Tantsi tangot, õpi saksa keelt, mine roni mägedes, mängi kitarri, kirjuta luuletus....

6. Andesta endale

Lennufirmadel on limiidid, kui küsimus on kaasaskantava pagasi raskuses. Emotsionaalses pagasis ei saa nemad ega keegi teine meile aga mingeid piiranguid peale panna. Minevikuvigadest mõtlemine ei aita midagi, vaid hoopis hoiab meid eemal olevikuõnnest.

«Minevikule keskendumine on lõks,» ütles Gettis. Võtmesõnad on endale andestamine ning oma minevikust arusaamine ja selle aktsepteerimine, samuti vigadest õppimine. Kuidas on need sind tugevamaks ja targemaks muutnud?

Kasuta minevikust saadud õppetunde, et teha paremaid otsuseid täna ning tulevikus. Andestamine on igapäevane protsess. See võib võtta kuid, isegi aastaid.

7. Ela momendis

Kokteilitund, pidu või vaba päev võivad pakkuda palju lõbu. Aga mis saab ülejäänud ajast, mil teeme tööd, seisame poes järjekorras või tangime autot? Sageli magame ilusad ja erilised hetked maha, sest arvame, et need ei tähenda midagi. Väidame endile, et need pole tihti osa meie «päris» elust.

Sellise suhtumisega kaotame umbes 80 protsenti oma elust, märkis Gettis. «Kui on mingigi salakuul või võti universumisse, siis on see võime elada olevikus täisväärtuslikult. Nüüd ja praegu,» selgitas ta.


Elad sa oma elu täiel rinnal?
James Dean on kunagi öelnud: «Unista, nagu elaksid igavesti, ela nagu sureksid täna.» Kas sa võtad aega, et oma kirglikkust rahuldada või oled igapäevase rutiini ori? Mõtle sellele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles