Juba 10-aastase lapsega peaks seksist rääkima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lastega peab seksist rääkima
lastega peab seksist rääkima Foto: SCANPIX

Tänapäeva lapsed on väga noorelt seksist ja seksuaalsusest teadlikud, mistõttu tasuks juba umbes 10-aastaste lastega sel teemal rääkida, kirjutab psychologytoday.com.

Enne noorukiikka jõudmist näevad lapsed tänapäeval palju seksuaalsust nii filmides, ajakirjades kui ka staaride käitumises. Just sellepärast peaksidki vanemad lapsega seksist ja seksuaalsusest üsna varakult rääkima, et mitte lasta tekkida valearusaamadel.

Umbes 7 protsenti tänapäeva noortest on väidetavalt olnud seksuaalvahekorras enne 13. eluaastat. Põhikooli lõpuks ehk vanuseks 15-16 on see protsent umbes 32. Seksimine ja seksuaalselt käitumine muutub aktuaalseks juba põhikoolis, mistõttu pole mõtet lastega seksist rääkimist pikalt edasi lükata. 

Kuna seksistliku alatooniga kiusamised tekivad lastel juba lasteaias või algkoolis, siis iga lapsevanem peaks oma järglast hoolikalt jälgima ning seksistliku alatooniga kiusamiste ja liigutuste esinemisel neile asja täpsemalt selgitama. Vanemad üldiselt ju tahavad, et nende võsukesed teaksid enne seksimist, mis seks ja seksuaalsus on, mistõttu peakski nendega sel teemal rääkima algkooli lõpus või põhikooli alguses.

Paljudel vanematel on raskusi lastega seksi teemadel rääkimisega. Kui lapsed saavad seksuaalsusest üha nooremalt teadlikuks, vanemad aga oma ebamugavustundest üle ei saa, siis tekivad kiiresti lastel valed arusaamad ja väärtushinnangud seksuaalse käitumise suhtes, sest käitumismallide allikaks on sageli ju internet, televiisor ja ajakirjad.

Asjad, mida peaks seksist ja seksuaalsusest rääkima

1. Iga nooruki kõige suuremaks küsimuseks seksi puhul on – kuidas oma seksuaalsete tunnetega hakkama saada? Kõik täiskasvanud vast mäletavad, kui raske oli seksiihaga nooruses toime tulla. Neid oskusi peab teismeline arendama ning vanemate nõuanded võivad aidata.

2. Seksimise võimalused: vaginaalne, oraalne ja anaalne vahekord. Noored peavad teadma, mis erinevus neil on ning millal, kellega ja mis tingimustes teatud tüüpi vahekorda harrastada. Lapsed saavad neist asjadest nagunii teada, erinevus on vaid allikates ja nende usaldusväärsuses. Mõttekam on vanematel oma lapsele need asjad ise selgeks teha, et ta vahekorda astudes oskaks paremini ja teadlikumalt hinnata, kas, kellega, kuidas ja mida teha.

3. Seksuaalsuse näitamine läbi erinevate käitumismallide. Näiteks suudlemine, ümbert kinni hoidmine, intiimpiirkonna puudutamine, masturbatsioon jne. Lapsed näevad vanemate omavahelisi õrnutsemisi (kallistamised, suudlused, käest kinni hoidmised) pidevalt ning mingil hetkel peab ta hakkama aru saama ka nende suuremast tähendusest.

4. Otsuste tegemine ja suhtlemisoskus. Kui räägime lastele seksist ja seksuaalsest käitumisest, siis kuulub selle alla ka terve seksuaalsuhe, koos seksimisest keeldumise oskuse ja survega toime tulemisega. Nad peavad oskama partnerit ja olukorda analüüsida enne otsuste tegemist.

5. Seksuaalne orientatsioon ja sooline mitmekesisus. Lapsed peaksid teadma, mis on homo-, bi- ja transseksuaalsus ning mõistma inimeste erinevust, sest see vähendab nende diskrimineerimist.

6. Puberteedieas kehaga toimuvate muutuste tutvustamine. See vestlus peaks toimuma enne puberteediiga ning sisaldama nii poistel kui tüdrukutel toimuvaid muutusi. Nooruk peaks olema enne muutuste algamist nendest teadlik, oskama neid ära tunda ja muutuva kehaga hakkama saada.

7. Vägivallatu seksuaalsus. Su laps peab teadma, mis on seksuaalne vägivald, ahistamine ja kiusamine ning oskama neid vältida ja ära tunda. Seksuaalne käitumine võib olla solvav ja haavav, sestap võiks laps teada, kuidas käituda nii ohvri kui ka kurjategijana.

8. Armastuse, austuse ja usalduse olulisus nii seksis kui ka suhtes üldisemalt. Isegi iga 10-aastane peaks teadma ja hindma neid kolme väärtust enne, kui hakkab seksuaalsuhteid looma.

Seksi ja seksuaalsuse juures on palju asju, mida peame oma lastele õpetama. Kunagi pole liiga vara, kuid liiga hilja võib küll olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles