Suuri rasedusmüüte

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaal myhealthnewsdaily.com tõi välja rasedusega seotud enim levinud müüte ja väärarvamusi.

Rasedus kestab üheksa kuud

Tegelikult arvestatakse raseduse pikkuseks umbes üheksa ja pool kuud. Arstid arvestavad tavaliselt raseduse pikkuseks 40 nädalat alates naise viimasest menstruatsioonist.

Seksi ajastamisega saab määrata lapse soo

Mitmed uuringud on tõestanud, et see, millal laps on eostatud, ei ole lapse sooga kuidagi seotud.

Lapse sugu saab tehnoloogia abita öelda juba raseduse ajal

Jalgpallikujuline kõht ei tähenda poissi. Uuringud on tõestanud, et kõhukuju ei näita lapse sugu. Samuti ei näita seda loote südamerütm ega Hiina kuukalender.

Ei ole ka tõestatud, et naise «kõhutunne» peaks siinkohal paika. Uuringute järgi arvavad umbes pooled naised oma tulevase lapse sugu valesti.

Teadlased on tõestanud, et kõik rahvasuus levinud arusaamad lapse soo ennustamise kohta ei pea paika, ikkagi on tõenäosus kummagi soo esinemiseks 50 protsenti. Vaid väga pideva ja kauakestva rasedusiivelduse korral on märgatud veidi suuremat seost tütre saamisega.

Kaksikuid esineb üle generatsiooni

Kahemunakaksikute saamine on küll päritav, kuid see ei jäta generatsiooni vahele. Ühemunakaksikud sünnivad juhuslikult ning kui neid ongi suguvõsas rohkem, on tegemist kokkusattumusega.

Kahemunakaksikuid põhjustab aga geen, mille tõttu võib naisel ovulatsiooni ajal eralduda rohkem kui üks munarakk. Selle geeni pärib tütar oma emalt samamoodi, nagu teisedki geenid.

Imetamine venitab rinnad välja

Teadlased on tõestanud, et imetamine ei põhjusta rindade välimuses pikaajalisi muutusi. Need kaotavad oma pringi välimuse mitme raseduse, suitsetamise ja ka lihtsalt vananemise tõttu.

Emad on ainsad, kes kogevad hormoonaalseid muutusi

Teadlased on avastanud, et kaaslase raseduse ajal langeb mehel testosterooni tase ja prolaktiini tase tõuseb. Hormonaalne muutus aitab mehel parem isa olla.

Kehakuju ei ole enam kunagi sama

Trenni ja dieediga võib igaüks saavutada raseduseelse kaalu. See on muidugi lihtsam neile, kes olid ennegi saledad ja vormis.

Inimesed kipuvad unustama, et keha vananeb hoolimata rasedusest. Selle asemel, et süüdistada võsukesi naha rippumises, tuleks küünlad sünnipäevatordil üle lugeda.

Rasedus teeb jalad suuremaks

See ei olegi päris müüt. Kuigi paljudel naistel võivad raseduse ajal jalad paiste minna, tõmbuvad need tavaliselt mingil ajahetkel tagasi oma tavapärasesse suurusesse. On aga naisi, kelle kinganumber võib suureneda ligi poole numbri võrra. See võib juhtuda isegi iga rasedusega.

«Hommikune iiveldus» on ainult hommikuti

Oleks see vaid tõsi! Tegelikult võib rasedusaegne iiveldus tabada naist suvalisel kellaajal. Samuti ei pruugi seda esineda ainult esimesel raseduskuul.

«Rasedusaju» teeb keskendumise raskeks

Esimestel raseduskuudel, mil progesterooni tõus teeb naised väga, väga uniseks, võib see mingil määral tõsi olla. Mõned uuringud on ka avastanud, et raseduse ajal kipuvad naised rohkem unustama.

Siiski ei ole raseduse ajal aju üleni halvemas olukorras. Teadlased on avastanud, et kolmanda trimestri ajal suudavad naised paremini keskenduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles