Kui palju võivad lapsed päevas ekraani ees istuda?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed arvutimänge mängimas. Pilt on illustreeriv.
Lapsed arvutimänge mängimas. Pilt on illustreeriv. Foto: Astapkovich Vladimir/ITAR-TASS

Televiisorist ja arvutist on saanud tänapäeva laste argielu lahutamatu osa. Kust peaks jooksma piir laste argipäevase ekraani ees veedetava aja vahel, arutleb tecca.com

Televiisor kui ajavaras

Televiisor on arvatavasti number üks ekraan, mis võib tähelepanu tõmmata loendamatuteks tundideks. Mayo kliiniku andmetel põhjustab liigne telerivaatamine lastel ülekaalulisust, magamishäireid, käitumisprobleeme, õppimistulemuste langust, vägivaldsust ja aktiivse mänguaja vähenemist.

Enamik televiisorist tulevaid seriaale ja filme suurt mõtlemist ja ajutööd ei nõua, mis teeb laste jaoks selle pideva vaatamise veelgi halvemaks. Siiski on palju harivaid telekanaleid ja -saateid, mis on lastele palju kasulikumad.

National Geographicut näidatakse ka Eestis ja selle vaatamine on palju kasulikum kui tundidepikkused vägivaldsed multikad. Siiski tasub mõelda ajalimiidi kehtestamise peale.

Videomängude pealetung

Televiisor on küll populaarne, kuid videomängud on suure massiga peale tulnud ning laste südamed vallutanud. Uued tehnoloogiad võimaldavad mängida isegi kaasaskantavatel konsoolidel, mis suurendavad laste mängimisaega veelgi.

Kuigi paljude ekspertide soovitatud ajalimiit hõlmab nii televiisorit, internetti kui ka videomänge, siis tegelikult on soovituslik videomängudele panna peale eraldi ajapiirang.

Nagu televiisorigagi, nii soovib enamik vanemaid, et ka videomängud oleksid vägivalla asemel harivad. Uuri poodidest, sest harivate, õpetavate ja arendavate mängude valik on üsna suur.

Liida kõik kokku

Pole ühest vastust, kui palju lapsed võiksid erinevate ekraanide ees päevas veeta. Kõik oleneb teie perest, lapsest, vanusest ja iseloomust. Siiski on nii internetil, televiisori kui ka videomängudel üks hea omadus - nad suurendavad loovust.

Hoidke silm peal, millega teie lapsed tegelevad, proovige nende tegevustesse kaasata võimalikult palju kasulikke programme ning ühise aja veetmise eesmärgil võite ju isegi vahel koos lastega ekraani ees istuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles