Muuda oma magamistuba uneparadiisiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et uni tuleks hea ning saaksid terve öö rahulikult magada, pead jälgima paari asja oma magamistoa juures, kirjutab health.com

Kustuta tuled

Kui soovid, et uni tuleks, siis muuda tuba pimedamaks – kustuta suur laelamp ning jäta põlema väike ja hubane lamp. Meie kehad on programmeeritud magama, kui on pime. Niisiis – täitsa magama minnes kustuta kindlasti kõik tuled!

«Isegi, kui sa silmad suled, näed läbi laugude endiselt valgust. See aga ei lase ajul magamiseks vajalikku melatoniini toota, sest on segaduses päeva ja öö vahel,» ütles New Yorgi Meditsiiniülikooli professor Joyce Walsleben.

Eemalda helendavad asjad

Peida ära digitaalsed kellad ja helendav elektroonika, sest need samamoodi hakkavad ööpimeduses su und häirima. Kui tänavavalgustus paistab tuppa, siis pane akendele ette kas väga tumedad kardinad või kanna silmakaitset.

Hoia tuba jahedana

Magama jäädes meie kehatemperatuur langeb, nii et kui muudad magamistoa jahedamaks algab ka uinumise protsess ja sul on kergem magama jääda. Paljud eksperdid soovitavad magamistoa temperatuuriks 5-10 kraadi jahedamat õhku kui toa tavapärane päevane temperatuur.

«See on igal inimesel individuaalne, kuid siiski peaks magamistoa temperatuur olema alla 20 kraadi,» soovitas Walsleben. Menopausiga naistel on sageli kuumahood, mistõttu võiks nende tuba olla veelgi jahedam.

Magamistuba peaks olema vaikne

Kui su magamistuppa pääsevad kõiksugused hääled – sireenid, tänaval kasside kaklus, tuulesahin, siis paksud kardinad võivad natuke müra tagasi hoida. Kui ei, siis proovi mängima panna väga rahustav muusika, mis peaks su tähelepanu tänavamürast eemale tõmbama.

Muusikakeskusel kasuta kindlasti funktsiooni, mis lülitab selle pärast 30 minutit välja. Kui jääd magama, siis pole muusikat enam vaja. Samuti võid mõelda kõrvatroppide peale, mis peaks müra täielikult summutama.

Magamistuba peab olema rahulik koht

Magamistuba ja voodi on mõeldud magamiseks ja seksimiseks. Seal toas ei pea olema televiisorit, arvutit ega midagi muud stressirohket, mis hoiaks sind üleval. Kasuta magamistoas ainult rahustavaid värvitoone, helisid ja asju, et muuta see tuba enda jaoks lõõgastavaks kohaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles