Naisjuhid ei aita palgalõhe vähendamisele kaasa

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka naisjuhid maksavad meestele rohkem palka.
Ka naisjuhid maksavad meestele rohkem palka. Foto: SCANPIX

Science Daily vahendas Rootsis tehtud uuringu tulemusi, mis näitasid, et palgad ning meeste- ja naistevaheline palgalõhe ei sõltu juhi soost. 

2008. aastal oli Rootsis 36 protsenti juhtidest naised. Üldiselt on palgalõhes süüdistatud seda, et juhirollides on mehed ning naiste madalamad palgad tulenevad naiste väiksemast võimalusest olukorda muuta.

Palgalõhe naiste ja meeste palkade vahel on hinnanguliselt 8 protsenti. Selle väljaarvutamisel on arvestatud vanust, kogemust, haridust ja tööstusharu demograafiat. Naisjuhtidel oleks võimalus palgalõhet vähendada, kui nad seaksid palgad teistmoodi või julgustaksid teisi naisi ametialasel arengul.

Varasemad uuringud on näidanud, et naisjuhtide alluvuses on palgalõhe väiksem, kuid majandusteadlane Lena Hensvik oma uurimuses sellele tõestust ei leidnud. Ta uuris aastatel 1996 kuni 2008 Rootsis kõiki avaliku sektori töökohti ning erasektori tüüpilisemaid näiteid.

Hensvik avastas, et juhi sugu palgalõhet ei muuda, sest kui üldises arvestuses ongi mingeid erinevusi, siis on need seotud indiviididega, mitte juhi sooga. Samuti ei muuda töötajate olukorda see, kui naisjuhte on ettevõttes tavapärasest rohkem.

Teadlase sõnul tuleb varasemaid uuringud vaadelda ettevaatusega, sest nende puhul ei võetud arvesse töötajate koosseisu erinevusi.

Lena Hensvik ei leidnud tõestusi ka selle kohta, et naised palkaksid rohkem naisi. Ta küll nentis, et naised võivad palgata rohkem naissoost spetsialiste, kuid ka see on rohkem sõltuvuses ettevõtte omapärast ja valdkonnast, mitte niivõrd sellest, kas palkajaks on mees või naine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles