Pühadekartulid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

Viimased aastad Belgias ja USAs elades tahaksin end juustupoodi või turule juustuleti ette unustadagi, nii palju on imestada ja avastada.

Sellest ning eelnevate aastate juustukogemustest restoranipidaja, sommeljeede lektori ja juustukoolituste läbiviijana sai alguse ka mu juusturaamatu idee. Kirgliku juustuarmastajana panin sinna kirja lood rohkem ja vähem tuntud juustudest, juustu ajaloost ja valmistamisest. Annan ka vihjeid juustu ja veini sobitamiseks, lisanditeks jm. Allpool ongi üks mu raamatu «Juust. Avasta. Maitse. Naudi» retseptidest.

Ahjukartulid Parmesani, trühvliõli ja hanerasvaga

Neljale-kuuele

Kartulid Sarlat’ moodi on Prantsusmaal musta trühvli kasvualal Perigordis levinud toit. Seal nuumatakse parte ja hanesid foie gras’ saamiseks ning on loogiline, et linnurasva ülejääk sokutatakse  kartulite peale. Minu Parmesani juustu ja Kalamata oliividega tuunitud versioon pärineb Ameerikast New Jerseyst, Bruce Springsteeni sünnilinnast. Ahjukartulid sobivad pühade ajal hästi pardijalakonfii kõrvale või ükskõik mis lihapraadi kroonima.

Trühvliõli on roas maitse jaoks oluline komponent ja sellele on raske asendust leida. Et trühvel on seen, võib kartulite hulka panna hakitud seeni või rasvainesse segada kuivatatud seenepuru. Hanerasva võib asendada või ja oliiviõli seguga.

•    1,5 kg kartuleid
•    1 küüslauguküüs
•    5 sl hanerasva (sobib ka või ja oliiviõli võrdses koguses)
•    50 g Parma juustu (sobib ka Valio Forte)
•    1 tl trühvliõli (võib asendada peotäie hakitud seente või kuivatatud seentest jahvatatud puruga)
•    2 sl peeneks purustatud Kalamata oliive
•    soola, paar sl hakitud peterselli

Pese pisemad kartulid harjaga hoolikalt ja lõika sektoriteks. Mina armastan ahjukartuleid koos koorega, kuid soovi korral võid kartulid ka ära koorida. Purusta küüslauguküüs. Riivi Parmesan jämedama riiviga. Eemalda oliividelt kivid, purusta laia noaga ja haki peeneks. Pane kartulid ahjuvormi. Sulata potis hanerasv. Vala trühvliõli potti, lisa küüslaugupuru ja maitsesta soolaga.

Nüüd vala rasvaine kartulitele. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kartulid on pehmed ning koor pruunikas ja krõbe. 5 minutit enne küpsetamise lõppu sega kartulitele juurde oliivipuru, riivitud Parmesan ja hakitud petersell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles