Nipid noortele emadele, kuidas mitut asja korraga teha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga väikelapse ema jaoks on kindlasti tuttav tunne, kui ühel päeval saab tehtud palju kasulikke asju, teisel päeval ei ole enne õhtusööki jõudnud isegi hambaid pesta. Väikeseid nippe, kuidas mitut asja korraga teha, õpetab galtime.com.

Kanna oma last kaasas

Esimeste nädalate jooksul tundub, nagu oleks beebi nõus magama ainult ema keha vastas. Last spetsiaalsete rätikutega keha vastas hoides saab lapsuke magada ema ihu lähedal, kuid sinul on käed vabad, et kodus askeldada. Pese nõusid, pane määrdunud riideid pesumasinasse või vasta meilidele.

Kui imik juba natuke suuremaks on saanud ning maailmast rohkem huvitub, seo ta endale rätiku või beebitraksidega kõhu peale nii, et ta näeks samu asju, mis sinagi ning tegutsege jälle koos.

Ühildage oma vanniskäigud

Kui taas on üks sellistest päevadest, mil sa pole leidnud aega duši all käimiseks, kuid lapsel on juba vannitamisaeg, siis minge koos vanni või duši alla! Kasuta ka enda peale beebidele mõeldud õrnasid pesuvahendeid, et mitte tekitada temas ebameeldivaid üllatusi kibedate vahtude näol. Kahekesi beebiga vannis olles võib väga tore olla.

Võta loodus omaks

Ükskõik, millist sünnitusviisi sa tahad, vii end kurssi kõigi variantidega. Kõige loomulikumad sünnitused aitavad naistel kiiremini taastuda ja tegutsema asuda.

Teine viis loodusele lähedal olla on toita oma last rinnapiimaga. Lapsele rinda suhu pistes hoiad kokku väärtuslikku aega, mida peaksid kulutama pudelite ja potsikutega, et lapsele piima soojendada.

Mõned naised suudavad rinnaga toitmise ajal lugeda e-maile või rääkida telefoniga, kuid tore on ka beebit jälgida ja mitte midagi teha.

Võta omaks ka tehnoloogiad

Arvutid, internet ja nutitelefonid on hõivatud emadele suureks abiks. Muidugi peaksid eelkõige keskenduma oma lapsele, kuid kerge on lugeda e-maile või viia end kurssi muu huvitavaga, kui hoiad last süles või kui ta magab su rinna peal.

Proovi ka telefoni panna valjuhääldi peale, et saaksid lapsega tegeldes hoida ühendust sõprade ning perekonnaga.

Internetipoed on tänapäeva emadele suur õnnistus, sest netist asju tellides ja selle saabumist oodates hoiad samuti kokku palju aega, mis oleks kulunud kaubamajades kolamise peale. Kui laps on natuke vanem, siis saad teha ka videokõnesid läbi Skype’i näiteks vanavanematega. Nii on lõbus sul endal, lapsel kui ka vanavanematel.

Kasuta unejuttude lugemist kasulikult

Kui sul on hunnik avamata arveid, meilpostkast täis lugemata kirju või hommikust ajalehte pole õhtukski jõudnud kätte võtta, siis kasuta beebile unejutu lugemist kasulikult ära – loe lapsekesele ette e-maile või uudiseid häälega, nagu loeksid muinasjuttu. Samuti võid kirjadele vastata valjult oma teksti ette lugedes. Kui laps on veel piisavalt väike, siis pole talle oluline, mida sa loed, vaid et sa lihtsalt loeksid.

Ole endaga leebem

Viimane nõuanne on vähendada oma ootusi ja nõudmisi. Väikelaste emad ei jõuagi ühe päevaga kõike kasulikku tehtud, kuid see on normaalne. Tee enda jaoks reegel, et pead päeva jooksul saama tehtud ühe asja – olgu see siis nõude või pesuga tegelemine või hoopis midagi muud.

Lihtne on üle pingutada ja arvata, et kõik peab tänase päeva jooksul saama tehtud, kuid enamus asjadest kannatab tegelikult oodata. Sea endale kindlad prioriteedid ja ära piina ennast! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles