Kuidas vältida ülevabandamist?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära vabanda liiga palju.
Ära vabanda liiga palju. Foto: SCANPIX

On inimesi, kes ei märkagi, et vabandavad liiga palju. Mõnel lipsab «vabandust!» jutu sisse mitu korda, kirjutas divinecaroline.com

Isegi, kui liigsest vabandamisest ise teadlik olla, on seda väga raske kontrollida, kui harjumus on suur. Sageli kipuvad seda tegema just naised. Ilma põhjuseta vabandamine jätab inimesest allaheitliku ja nõrga mulje. Selleks, et halvast harjumusest vabaneda, peab teadma, miks see pidevalt juhtub.

Miks vabandavad mõned rohkem kui teised?

Psühhoterapeut Beverly Engel, kes on keskendunud vabandamise uurimisele, selgitas oma raamatus The Power of Apology, et ülevabandajad on sageli need, kelle vanemad õpetasid, et vabandamine on viisakas ja et kõikide probleemide eest peab vastutama.

Mõnikord on mõjutajaks olnud see, kui kumbki lapsevanem on ise liigselt palju vabandanud teiste ees. Samuti on seda altimad tegema emotsionaalse või füüsilise vägivalla ohvrid, sest neil on alateadlik hirm teiste väljavihastamise ees.

Suurim põhjus, miks niimoodi jutu vahele vabandatakse, on hirm konflikti ees. Naised teevad seda sagedamini, sest nende loomuses on pühenduda koostööle ja suhtlusele, selmet keskenduda võistlemisele ja vastuseisule, nagu mehed.

Naisi on sageli ka teistmoodi kasvatatud kui mehi. Neile on õpetatud olema kena ja hoidma rahu, aga poistele on antud luba oma viha väljendada ning neilt ei eeldata nii palju viisakust ja häid kombeid. Naised kipuvad meestele vastupidiselt ka tülides rohkem iseennast süüdistama.

Miks on liigne vabandamine halb?

Võid arvata, et vabandamine on sama, mis rohkete komplimentide jagamine ja näitab, kui hooliv sa oled. Paraku nii see ei ole. Tegelikult näitab see, et sa pole enesekindel, sulle on lihtne pähe astuda ja sa ei pea end väärtuslikuks. See mõjutab nii töö- kui eraelu.

Eriti tööl võib ülevabandamine kahju tuua, kui töökaaslastele jääb mulje, et sa oled nõrk ja nad kaotavad austuse su vastu.

Liigne vabandamine saadab kõigile su elus signaali, et oled saamatu ja madala enesehinnanguga, mis on valedes kätes ohtlik teadmine. See annab teatud inimestele loa sind halvasti kohelda, ka väärkohelda.

Kuidas liigsest vabanemisest lahti saada?

Õnneks saab sellest kannatlikkuse ja vähese vaevaga lahti. Esimene samm on enesele teadvustamine, et oled ülevabandaja. Pane tähele iga kord, kui vabandad. Kui sa ei suuda end mingis situatsioonis enne vabandamist takistada, siis tee endale reegliks vabandada vaid üks kord ja seejärel liigu edasi.

Kui märkad, et hakkad vabandama, võta hetk, et mõelda, kas see on tõesti vajalik. Kas teed seda seepärast, et tegid tõepoolest midagi valesti, või seetõttu, et kardad halvakspanu ja kellegi viha?

Ülevabandajatel lipsab sorry üle huulte nii kergesti, et nad ei mõtlegi sageli põhjustele. Kui suudad sundida end vabandamise põhjusele mõtlema, saad isegi aru, kui absurdne see on ja nõnda on lihtsam halvast kombest üle saada.

Et harjumusest täielikult vabaneda, pead sügavuti mõtlema põhjustele, miks nii käitud. Kuna põhjusteks võib olla kasvatus, vägivaldne suhe või väga madal enesehinnang, ei saa kombest lahti üleöö.

Kui suudad endale kindlaks jääda, märkad ajapikku ka teiste suhtumise paranemist ning see aitab samuti enesehinnangu tõusule kaasa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles