Perearst Karin Jäger: köhasiirupi asemel võiks teha auruhingamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tee endale auruhingamist
tee endale auruhingamist Foto: SCANPIX

Guardianis ilmus artikkel, mis seadis kahtluse alla köhasiirupi positiivse toime ja tõi välja ka võimalikud kõrvalmõjud. Et köha kimbutab praegu paljusid, küsisime kommentaari ka perearstil.

Perearst Karin Jägeri hinnangul on kõik käsimüügist saadavad köhasiirupid ohutud ning tugevaid kõrvalmõjusid neil olla ei tohiks. «Loomulikult tuleb lugeda pakendis olevat infolehte, et end koguste ja võimalike kõrvalmõjudega kursis hoida, kuid üldiselt käsimüügis olevad ravimid on head ja kahjutud,» ütles ta ning rõhutas, et siirupi asemel kasutaks tema hoopis rögalahtisteid.

Kui köha tekib, soovitab perearst teha hoopis inhalatsiooni ehk auruhingamist. «Kõige mugavam on ikka minna kohe apteeki ja osta ravimeid, aga kui vähegi viitsimist on, siis mina soovitan esimese asjana siirupite asemel teha auruhingamist,» rääkis arst.

«Veeaur tungib bronhidesse ja avaldab oma tervistavat ja ravivat toimet. Vanasti lisati aurule soodat, tänapäeval soovitan erinevaid eukalüpti- ja teepuuõlisid,» selgitas doktor. Auruhingamised on tugevama ja parema toimega kui ravimid, lisas ta. «Aga see nõuab  pingutamist, ettevalmistust ja protseduuride tegemist, mida inimesed sageli ei viitsi teha.»

Kui inhalatsioonid tehtud ning soovite veel mõnd muud looduslikumat ravimit proovida kui apteegis müüdavad köhasiirupid, siis soovitab Jäger sooja piima meega, kuuma teed ning mahla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles