Neli põhilist viga kehakeele tõlgendamisel

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehakeelt ei ole lihtne lugeda, vahendas psychologytoday.com ning tõi välja neli põhilist viga, mida inimesed teevad selle tõlgendamisel.

Kui naeratus ei olegi naeratus

Sageli varjavad just naised ebamugavustunnet naeratusega. Ühes uurimuses tekitati olukord, et naine pidi töövestlusel silmitsi seisma kerge seksuaalse ahistamisega ja enamasti vastasid naised sellele võltsnaeratusega. Mehed aga tõlgendasid naeratust positiivselt ja võtsid kui võrgutavat kutset.

Tõeline naeratus paneb ka silmad naerma. Silmad lähevad pilukile ja silmanurkadesse tekivad n-ö varesejalad.

Uskumine, et oskame vale ja tõde eristada

Uuringud on tõestanud, et tegelikult suudavad vaid väga vähesed inimesed aru saada, kas vestluskaaslane valetab või mitte. Kehakeele tõlgendamine on väga keeruline ja levinud stereotüüpsetest tõlgendustest võib sageli valesti aru saada.

Mõned inimesed kipuvad näiteks valetades just liiga palju teisele silma vaatama, sest teavad, et üldiselt valetajad väldivad silmsidet.

Kui puudutus ei tähenda kiindumust

Puudutus võib peale kiindumusavalduse tähendada ka palju muud. Mehed võivad mõnikord naisi vestluse käigus puudutada ka selleks, et näidata oma üleolekut. Üks huvitav uuring näitas, et ettekandjad, kes puutusid teenindamisel õrnalt klienti, said suurema jootraha.

Inimesed suhtuvad puudutamisesse väga individuaalselt. On neid, kes teevad seda kogu aeg ja on ka neid, kes alati väldivad füüsilist kontakti. «Puudutaja» võib sageli rääkides sind puudutada, kuid see ei tähenda kohe, et sa meeldid talle.

«Mmm» on kõnehäire, mis näitab närvilisust

See, kui kõneleja täidab pause erinevate häälitsustega, ei tähenda alati, et ta on unustaja või väga närvis. See võib olla ka tema moodus kõnet sujuvamaks teha.

On tõestatud, et need, kes lasevad kõnepausidel kuuldavale kerge häälitsuse, saavad kuulajatelt kõrgema hinnangu. See on ilmselt seetõttu, et selline kõne tundub kõrvale ühtlasem ja takistusteta.

On küll inimesi, kes on kehakeele tõlgendamisel väga osavad, kuid see nõuab palju aega ja praktikat. Iga juhtumit tuleks lahata eraldi ja mitte lähtuda levinud arusaamadest. Pidage meeles, et kehakeele «sõnaraamatut» ei ole olemas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles