Lugeja küsib: varajane kliimaks või rasedus?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

38-aastane lugeja kurtis, et tal on menstruatsioon ära jäänud, kuid kuna mees on väidetavalt viljatu, kahtlustab ta raseduse asemel hoopis varajast kliimaksit.
 

«Kui rääkida rasestumise võimalusest, siis partner mul on viljatu (on käinud uuringutel), seega on see välistatud. Küll aga on ilmnenud sümptomid - iiveldus, valulikkus rindades, väsimus, uimasus jne -, mis viitavad rasedusele ning rasedustest näitab tulemusena positiivne,» kirjeldas naine, kes oli mures, et ehk on tegu hoopiski kasvajaga.

Naistearst Kai Haldre vastas lugeja küsimusele, et kõige tõenäolisem on antud olukorras ikka rasedus.

«Kui olete 38-aastane ja menstruatsioon on ära jäänud ning rasedustest positiivne, siis on ikka kõige tõenäolisem, et olete rase ja tegemist ei ole kliimaksiga. Kui soovite arstile aega, siis tavaliselt on rasedatele varutud ajad ilma pika ootamiseta – peaksite lihtsalt mainima aega broneerides, et olete ilmselt rase.

Mis puutub sellesse, et mehel on viljakusega probleeme, siis enamasti on nii, et viljakuse langus pole midagi jäävat ja absoluutset.

Neid mehi on ülimalt vähe, kellel on selline probleem või haigus (viga kromosoomides, geenides, anatoomiline iseärasus jm), mis tingib absoluutse viljatuse.

Sperma omadused ja viljastamisvõime on ajas suuresti muutuvad – kui ühel hetkel on arst mehele lausunud, et sperma pole viljastamiseks sobilik, siis mõni aeg hiljem ei pruugi see hinnang enam tõele vastata.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles