Linnaõhus hõljub kokaiini

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaõhus hõljub kokaiini
Linnaõhus hõljub kokaiini Foto: SCANPIX

Suurlinnade elanikud saavad passiivselt osa õhus leiduvast kokaiinist, vahendab Novaator.

Keskkonnalaborid seiravad linnaõhu seisundit pidevalt. Hoiatusi antakse sudu tekkimise ohu korral või kui õhus on liigne kogus osooni. Tulevikus võib siia lisanduda veel narkootiliste ainete kontsentratsiooni jälgimine.

Suurlinnades, kus mõnuaineid usinalt kuritarvitatakse, leidub õhus hulgaliselt kokaiini ja kanepiühendeid, näitas Rooma keemikute uurimus. Esimesed uuringud narkootikumijääkidest atmosfääris ilmusid umbes viisteist aastat tagasi.

2007. aastal leidsid Rooma linna õhusaaste uurijad, et sealses õhus leidub väikeses koguses kokaiini. Uurimisrühma juhi Angelo Cecinato sõnul pidasid nad leidu toona haruldaseks juhuseks.

Kuid edasised uurimused näitasid, et kindlate mõnuainete kogused õhus olid suuremad nendes linnaosades, kus elas palju narkomaane. Cecinatot hakkas huvitama, kas keemikud suudaksid õhuproovide põhjal selgeks teha, kui palju kusagil narkootikume tarvitatakse. Tavapäraselt peavad linnavõimud lootma vaid politseistatistikale või anonüümsetele küsitlustele. Sellised meetodid on aeganõudvad ja ebatäpsed.

Cecinato uurimisrühma liikmed kogusid õhuproove Itaalia eri piirkondadest nii suvel kui talvel. Seejärel analüüsisid nad proove ning tegid kindlaks kokaiini ja marihuaanas leiduvate kannabinoidide leidumise. Et välistada valepositiivsed tulemused, uurisid teadlased õhuproove ka tavaliste atmosfääris leiduvate saasteainete – osooni ning lämmastikoksiidide suhtes.

Kui uurijad võrdlesid keemilise analüüsi tulemusi narkopolitsei andmetega, leidsid nad, et kokaiini kontsentratsioon atmosfääris oli kõrgem linnaosades, kus politsei konfiskeeris palju narkootikume.

Ka võõrutusravi vajajate arvu ning õhus leiduvate narkootiliste ainete koguse vahel oli statistiline seos. Lisaks näitas andmestik võimalikke seoseid õhus leiduva kokaiinihulga ning tänavaröövide vahel.

Samuti tulid välja seosed õhu kokaiinikontsentratsiooni ning teatavat tüüpi vähi esinemissageduse vahel. Atmosfääris leiduvad kanepiühendid tundusid suurendavat vaimsete häirete esinemissagedust.

Cecinato hoiatas siiski, et praegu pole veel selge, kas need seosed on olulised. Õhus leiduvate mõnuainete mõju tervisele vajab edasist uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles