Sõbrad, keda iga naine vajab

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Me kõik vajame sõpru.
Me kõik vajame sõpru. Foto: SCANPIX

On teada, et lähedane sõprus on hea. Selleks, et end hästi tunda, ei pea olema 600 Facebooki sõpra. Portaali prevention.com sõnul on vaja teatud tüüpi sõpru, et ka tervis oleks parem.

Psühholoog Joan Borysenko selgitas, et kui naised on stressis, siis esimese asjana pöördutakse tavaliselt sõbra poole, et saaks koos probleeme arutada. Nii rääkimine kui puudutamine vallandab kehas hormooni oksüdotsiin ja see rahustab nii keha kui vaimu.

Austraalias koostati kümneaastane uurimus, mis näitas, et rahuldav sõprussuhe on isegi parem kui lähedased peresuhted ja võib kaitsta ülekaalulisuse, depressiooni, südamehaiguste ja teiste terviseprobleemide eest.

1. Lapsepõlve sõber

Pikaajaline sõber on oluline mitmel põhjusel. Ta tundis sind ja su peret kui üles kasvasid ja ilmselt on teil selliseid ühiseid mälestusi, mida kellegi teisega ei ole. Ta meenutab sulle aegajalt, et oled ikka see sama inimene, kes alati olnud oled.

Hoia sellist suhet ja võta mõnikord vana sõbraga ikka ühendust. On tõestatud, et inimesed, kes suhtlevad vähemalt iga 15 päeva möödudes, jäävad ikka lähedaseks.

2. Uus sõber

Uued sõbrad on olulised seetõttu, et neil ei ole kujunenud sinust kindlat arvamust. Tänu uutele sõpradele oskad teistmoodi mõelda ja olla ning uue sõbra kaudu saad eeldatavasti tuttavaks ka tema sõprusringkonnaga. See aga võib kasu tuua, kui soovid ärikontakte või uut meestuttavat.

Uut sõpra võib leida töölt, lapse sõprade vanemate hulgast või proovi näiteks uut hobi ja võid selle kaudu kellegagi sõbraks saada.

3. Trennisõber

Trennikaaslane on see, kes kisub sind trenni ka siis, kui sooviksid meelsamini päeva diivanil veeta. Regulaarne trenn on teatavasti väga oluline ja tänu heale sõbrale võib tervislik harjumus kergemini püsima jääda. On lausa teaduslikult tõestatud, et koos sõbraga trennis käies ei jäta naine seda harjumust nii tõenäoliselt pooleli.

Kõige parem on koos kas jalutamas või jooksmas käia, sest siis ei puutu naised teineteise vastu ja ei nügi kogemata üksteist. Kui naised trenni käigus üksteist müksavad, tekitab see märkamatult järjest suuremat vastumeelsust.

4. Vaimne sõber

Duke’i ülikoolis teostatud uuring leidis, et inimesed, kes võtavad regulaarselt osa religioossetest teenistustest või tegelevad näiteks palvetamise, meditatsiooni või piiblilugemisega, surevad 50 protsenti väiksema tõenäosusega kuue aastase perioodi vältel, kui teised, samas vanuses ja sama hea tervisega inimesed.

Kui soovid hingekosutavat sõpra, ei pea just kirikusse minema, kuigi see on kõige lihtsam tee. Võid proovida ka joogat.

5. Noorem sõber

Uuringud on tõestanud, et õnneliku elu oluliseks elemendiks on see, kui inimene saab end kasulikuna tunda. Paljud naised saavad oma oskusi ja teadmisi lastele pärandada, kuid kui lapsi ei ole, võid mentoriks olla näiteks noorele töötajale kontoris. Temalt võid saada ka värskema pilgu enda elule.

6. Su partneri sõbrad

Abielule teeb head see, kui saad oma kaasa sõpradega hästi läbi. Mehe lülitamine enda sõprusringkonda on sama oluline, kui see, et ta saab su perega hästi läbi.

7. Su ema

Täiskasvanutel naistel ja nende emadel tuleb ikka ette tülisid, kui Ameerikas koostatud uuring tõestas, et 85 protsendil naistest on oma emaga head suhted. See on väga oluline side, sest nii ema kui tütar hoolivad teineteisest väga.

Kui sa ei suuda emaga koosolemist nautida, proovi keskenduda sellele, mida tema juures armastad ja ära ürita teda muuta. Naised, kes saavad oma emadega hästi läbi, ei võta tema kriitikat südamesse, vaid arvestavad seda kui ema iseloomu eripära.

8. Sa ise

Sageli tõttavad naised sõbrale kohe appi, kuid ei pööra iseendale piisavalt tähelepanu. Iseendaga sõbrakssaamine eeldab eneseteadlikkust. Enese tundmaõppimine on imeline seiklus. Mõtle sellele, mis paneb sind kellessegi armuma. On see ehe siirus, hoolivus, tingimusteta armastus? Nii peaksid ka iseenda vastu tundma.

Endale võiks mõnikord meeldetuletuseks öelda, et armastad ja austad end samamoodi nagu ka teisi olulisi inimesi oma elus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles